NRK Meny
Normal

Laveste rente noensinne

Den britiske sentralbanken kuttet i dag styringsrenten med nye 0,5 prosentpoeng til 1 prosent. Så lav har renten aldri vært tidligere.

Bank of England

Fotgjengere går forbi Bank of England 5.februar. Sentralbankens massive rentekutt har som formål å få forbrukere og bedrifter til å bruke penger slik at økonomien tar seg opp igjen.

Foto: Stephen Hird / REUTERS

Etter dagens rentekutt er styringsrenten i Storbritannia på det laveste nivået siden sentralbanken ble grunnlagt i 1694.

Det er fallende inflasjon og økonomisk tilbakegang som gjør at sentralbanken igjen kutter renten kraftig i et forsøk på å dra den hardt rammede britiske økonomien opp av hengemyra.

Rammes hardest av alle

I følge Bloomberg viser prognoser fra Det internasjonale pengefondet IMF at den britiske økonomien vil rammes hardere enn noe annet industrialisert land i 2009.

Sentralbanksjef Mervyn King, Bank of England

Sentralbanksjef Mervyn King kutter styringsrenten til laveste nivå noensinne i Storbritannia. Det forventes at landet i år vil få det verste økonomiske tilbakeslaget siden 1946.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

4 prosent ned på få måneder

De massive rentekuttene i Storbritannia har pågått siden oktober, da styringsrenten var 5 prosent. Og med dagens rentenivå på 1 prosent, har ikke sentralbanken mye å gå på før det viktigste pengepolitiske virkemiddelet er brukt opp, slik situasjonen nå er i USA.

I USA er nå renten senket til et nivå mellom 0 og 0,25 prosent, mens renten i den europeiske sentralbanken ECB idag ble holdt uendret på 2 prosent.

Her hjemme har sentralbanksjef Svein Gjedrem i Norges Bank kuttet renten med 3,25 prosentpoeng siden midten av oktober i fjor. På rentemøtet i sentralbanken i går kuttet Norges Bank renten med 0,5 prosentpoeng, til 2,5 prosent.

Se innslag: Satte ned renta