NRK Meny
Normal

Lagarde blir ny IMF-sjef

Franske Christine Lagarde er utnevnt som ny sjef for Det internasjonale pengefondet.

Frankrikes finansminister Christine Lagarde

Frankrikes finansminister Christine Lagarde tar over sjefsposten i IMF.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Lagarde er finansminister i den franske regjeringen, og vil overta IMF-stillingen etter Dominique Strauss-Kahn.

Lagarde uttaler selv i kveld at hun er «dypt beæret» over å være valgt til ny IMF-sjef. Frankrikes president Nicolas Sarkozy kaller nyheten for «en seier for Frankrike».

Lett etter etterfølger

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn ble arrestert i New York 15. mai i år, mistenkt for seksuelle overgrep.

Franskmannen har hele tiden nektet skyld i saken, men gikk likevel av som sjef for pengefondet få dager etter pågripelsen.

Les mer: Strauss-Kahn siktet for voldtektsforsøk

Strauss-Kahn har vært generaldirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF) siden november 2007. Han har også, i likhet med Lagarde, en fortid som finansminister i Frankrike.

IMF har siden arrestasjonen vært på jakt etter hans etterfølger, og Lagarde har lenge vært en favoritt til jobben.

Les: Flere land støtter Lagarde
Les også: Kinas sentralbank støtter Lagarde
Les: USA støtter Lagarde som ny IMF-sjef

«Velsignet» av Carstens

Hennes eneste reelle motstander har til nå vært den mexicanske sentralbanksjefen, Agustín Carstens. Men etter at flere nøkkelland ga sin velsignelse til at Lagarde skulle ta over, var det ikke lenger noen tvil.

Carstens gir imidlertid i kveld sin støtte til den nyvalgte IMF-sjefen.

– Jeg ønsker ansettelsen av Christine Lagarde velkommen og sender henne mine beste ønsker og støtte i arbeidet, sier den mexicanske sentralbanksjefen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han skal ha uttalt at Lagarde er «meget egnet» til jobben.

Første kvinne

55 år gamle Christine Lagarde ble i 2008 rangert som verdens 14. mektigste kvinne av Forbes Magazine. I 2009 ble hun av Financial Times kåret til den beste finansministeren i Eurosonen.

Hun er en anerkjent advokat, hun var blant annet den første kvinnelige lederen av det internasjonale advokatfirmaet Baker&McKenzie. Hun har også tidligere fungert som landbruksminister og handelsminister i Francois Fillons regjering.

Lagarde blir den første kvinnelige sjefen for pengefondet. Hun tar over store økonomiske krisespørsmål, nå som finanskrisen i Hellas ryster store deler av Eurosonen.

Den avtroppede Strauss-Kahn har til nå vært sentral i arbeidet med å håndtere finanskrisen, og med å finne løsninger for den kriserammede greske økonomien. Dette er et arbeid Lagarde nå må ta fatt på i sin nye rolle.

Lagarde starter i den nye jobben allerede 5. juli, og åremålet er på fem år.