NRK Meny
Normal

Kvinnen tjener 2/3 av mannen

Tallene i årets skattelister viser at det er et stykke igjen før likelønnskampen er i havn. Gjennomsnittsinntekten til kvinner er nemlig 66,23 prosent av mannens.

Trommeslagere fra Sykepleierforbundet

Trommeslagere fra Norges Sykepeleierforbund trommet for likelønn i 1. mai-toget i år.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ifølge tallene fra Skatteetaten ligger gjennomsnittsinntekten til kvinner i Norge på 66,23 prosent av mannens.

NRK har trukket ut den lignede inntekten for gjennomsnittsinntekt for menn og kvinner i 2006 og i 2009 i alle norske kommuner. Da tallene ble omtalt onsdag, meldte NRK at inntektsgapet mellom menn og kvinner hadde økt. Denne påstanden skyldes en regnefeil fra NRKs side og er ikke riktig. NRK beklager dette.

Tallene viser tvert imot at gjennomsnittskvinnens nettoinntekt har gått fra rett i overkant av 60 prosent av mannens nettoinntekt i 2006 - til 66,23 prosent i 2009. Det betyr at kvinner har en nettoinntekt som ligger på rundt to tredeler av menn.

Verstingen i Kommune-Norge

Oddvar Myklebust

Ordfører Oddvar Myklebust i Sandøy kommune.

Foto: NRK

Sandøy kommune i Møre og Romsdal er det stedet i Norge der det prosentvise gapet mellom menn og kvinner er desidert høyest. Her er utgjør nettoinntekten til kommunens gjennomsnittskvinne kun 46 prosent av nettoinntekten til gjennomsnittsmannen.

Sjekk din kommune her!

– Skatteyterne i Sandøy kommune jobber i industri. Der har det vært gode tider med så mye overtid som har vært mulig. Alle de arbeidsplassene er det mannfolk som jobber, sier ordfører i Sandøy kommune, Oddvar Myklebust.

– Og hvor jobber kvinnene?

– Nei... De er lærere og sykepleiere og litt forskjellig.

Han har ikke noen tro på at likelønnsløftet kommer til å påvirke statistikken i nær fremtid i hans kommune.

– Man kan ikke forvente noen snarlig bedring. Da må man gjøre noe med yrkesutdanningen, sier Myklebust til NRK.

Liten endring

Forskjellene i inntekt støttes også av tall fra Statistisk sentralbyrå. De har sjekket den faktiske månedslønnen til 140.000 arbeidstakere i 2009.

Undersøkelsen viser at menn tjente 15,3 prosent mer enn kvinnene. Det har de gjort en stund.

SSB har statistikk på området tilbake til 2003.

De viser en nær identisk lønnssituasjon. De siste syv årene har lønnsandelen gått fra at kvinner tjener 83 prosent av det menn tjener, til 84,7 prosent.