Hopp til innhold

Kvinneandelen i privat sektor har gått ned

På tross av at langt flere kvinner enn før tar de utdanningene som etterspørres i privat sektor, har kvinneandelen i privat sektor sunket de ti siste årene.

Sweco

KJERRINGENE MOT STRØMMEN: Mens kvinneandelen ellers synker i det private næringsliv, har ingeniørrådgivningsbedriften Sweco doblet kvinneandelen de siste ti årene. Fra venstre: Marit Tømmerbakken, Per Hagen og Anne Sødem.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Tallene fra SINTEF viser at andelen kvinner i privat sektor har sunket fra 38 til 36 prosent siden 1991.

Det bekymrer og overrasker likestillingsrådgiver i NHO Kristina Jullum Hagen.

– Vi vet at kvinner har gjort et stort inntog på universiteter og høyskoler i den samme perioden, og vi vet at kvinner studerer fag som næringslivet trenger, så jeg hadde både forventet og håpet å se at flere av de kvinnene fant seg til rette i privat sektor, sier Hagen.

– Mange bedrifter er gode til å tilrettelegge

Det bekymrer altså NHO fordi de gjerne vil ha de beste hodene. Man vet ikke helt hvorfor det er sånn, men mye tyder på at kvinner tror det er enklere å ha familie og karriere i det offentlige.

– Vi tror det er til dels en myte. Det vi hører fra våre bedrifter er at mange er veldig gode til å tilrettelegge for fleksible arbeidsdager, nettopp i småbarnsfasen. Mange bedrifter har også konkrete prosjekter for å beholde de dyktigste ansatte i denne fasen av livet, sier Hagen.

– Kommer ikke av seg selv

På Lysaker utenfor Oslo holder den private ingeniørrådgivningsbedriften Sweco til. Mens kvinneandelen ellers synker, har de her doblet kvinneandelen de siste ti årene.

– Det virker veldig positivt. Det er ikke noen diskusjon om kjønn – vel ikke nå lenger, sier Marit Tømmerbakken, en av personalsjefene i Sweco.

Men det har ikke skjedd av seg selv, forteller personaldirektør Anne Sødem:

– Det handler om å være bevisst i forhold til høy grad av fleksibilitet, muligheten til å se både kvinner og menn, men kanskje med litt større fokus på å se kvinner, sier Sødem.

– Vi har ikke råd til å ikke ha med kvinnene

Hun sier de også ønsker seg dyktige kvinner.

– Norge mangler ingeniører, så vi har ikke råd til å ikke ha med kvinnene i det bildet, poengterer hun.

Økonom Per Hagen setter pris på å ha fått betydelig flere kvinnelige sjefer og kolleger de siste årene:

– Det blir jo litt annerledes når det litt mer blanding mellom kjønn. Tonen og hva man snakker om..... og vi pynter oss litt mer, legger han til og ler.