- Har ikke skjønt alvoret

Unge menn ser svært lyst på egen fremtid, og tror de skal tjene mer neste år tross krisetider.

Menn
Foto: Martin Kierstein

For unge menn har fortsatt like stor tro på at de vil tjene mer penger et år frem i tid enn de gjorde både i fjor og forfjor. Det viser en undersøkelse gjort av Postbanken.

Undersøkelsen ble først gjennomført i september, men resultatene var så overraskende positive at Postbanken valgte å gjenta undersøkelsen i oktober.

Les også: - Boligrenten mot 4-tallet

Ellen Dokk Holm

Ellen Dokk Holm.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

- Har ikke helt skjønt alvoret

Forbrukerøkonom i Postbanken Ellen Dokk Holm tror mange av dem er for selvsikre til å se at nedgangstidene kan ramme dem.

- Men det kan også være, rett og slett, at de ikke helt har skjønt endringene i verdensøkonomien, sier Dokk Holm til NRK.

Da undersøkelsen ble gjennomført på nytt igjen i oktober, var det også for å se om de siste ukenes krisestemning hadde begynt på bite på fremtidstroen. Det hadde den ikke.

- Det er litt overraskende. Og det kan tyde på at man ikke helt har skjønt alvoret i den finanskrisen som også rammer Norge med full tyngde, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets.

- Skjønner ikke hva en krise er

De siste månedene har han gått fra å tro på en rolig til en brå nedtur i norsk økonomi.

- Den ledighetsøkningen som vi uansett trodde ville komme, kommer mye raskere. I verste fall kan vi få se en økning i ledigheten på 30.000 til 50.000 ledige i løpet av de 12 neste månedene, sier Dørum.

Dørum mener optimismen skyldes at de er for unge til å skjønne hva en krise egentlig er.

 Øystein Dørum

Øystein Dørum.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Så de skjønner ikke hva som kommer ennå?

- Jeg tror ikke de er fullt ut er forberedt på det som kommer, nei, sier Dørum.

- Må velge bort

Forbrukerøkonom Dokk Holm råder nå de unge selvsikre til å forberede økonomien sin på tøffere tider.

- For mange unge mennesker betyr det rett og slett å velge bort noe. man kan ikke kjøpe alt, man kan ikke være med på alt. Du må velge bort noe hvis du også skal kunne spare penger

- Det kan skyldes at disse unge mennene ennå ikke har opplevde en real lavkonjunktur. Er du under 40, så var du 20 da vi startet på den forrige lavkonjunkturen, og du befant deg fortsatt på universitetet da lavkonjunkturen herjet. Og vi har heller ikke sett, med unntak av siste måned, altså oktober, at nedkjølingen av norsk økonomi har slått ut i arbeidsmarkedet ennå.