Hopp til innhold

Krever likelønn og generelt tillegg

LO-Stat, Unio og YS Stat går inn i lønnsforhandlingene med to hovedkrav. Alle statsansatte skal ha mer i lønningsposen, i tillegg skal det satses på likelønn.

Lønnsforhandlingene i staten startet 8.apil

Disse må bli enige før 1.mai hvis en streik i staten skal unngås: Fra venstre Curt A. Lier i Akademikerne , Pål Arnesen i YS Stat, Statens forhandlingsleder Siri Røine, Fornyings,- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, LO Stat-leder Tone Rønoldtangen og Unios forhandlingsleder Arne Johannesen.

Foto: Johan B. Sættem

- Årets tariffoppgjør bør bli det oppgjøret der partene tar et synlig grep på området likelønn. Å minske lønnsforskjellen mellom menn og kvinner krever vilje fra alle parter i oppgjøret, sier forhandlingslederne Tone Rønoldtangen i LO Stat, Arne Johannessen i Unio og Pål N. Arnesen i YS Stat i en pressemelding.

De tre mener at et likelønnsløft må gjennomføres sentralt, noe som betyr at det er staten som må stille opp med pengene.

De som skal prioriteres er kvinnedominerte grupper der over halvparten av de ansatte har 3-årig/høyere utdanning.

LES: Krever friske penger fra staten

- Regjeringen må vise at den mener alvor

- Fortsatt tjener kvinner kun 92 prosent av menns lønn i staten. I dette oppgjøret må regjeringen vise at den mener alvor med løftene fra Soria Moria 2 og stortingsvalget og komme med friske penger til en likelønnsatsing, sier de tre forhandlingslederne.

Målet er at både lønnsutvikling og lønnsnivået i staten skal tilsvare utviklingen til sammenlignbare grupper i private bedrifter. I snitt er lønnsforskjellen mellom staten og privat sektor nå 112 000 kroner, hevder de tre organisasjonene.

De viser til at forskjellen har økt 0,2 prosentpoeng i den siste tariffperioden til 26,1 prosent. Lønnsforskjellen tilsvarer 12 000 kroner.

LES: Brudd i industrien

LES: Her er LOs hovedkrav

- Mister de beste på grunn av lønna

Hovedsammenslutningene mener den økte lønnsforskjellen mellom staten og privat sektor fører til at staten taper i kampen om å beholde og rekruttere de best kvalifiserte arbeidstakerne.

- Kompetansen til de statsansatte, både den formelle og den reelle kompetansen, må verdsettes. I dette bildet må også lavlønnsgruppene i staten inkluderes, mener forhandlingslederne Rønoldtangen, Johannessen og Arnesen.

Vil løfte lønna i det offentlige

Den fjerde hovedsammenslutningen, Akademikerne, har lønnsløft i offentlig sektor som prioritert mål.

– For Akademikerne blir det ved årets forhandlinger viktig å få til et løft for offentlig sektor for å komme likelønnsproblemene til livs, sier Curt A. Lier, som er forhandlingsleder for Akademikerne stat.

Han mener at ekstra midler til offentlig ansatte er veien å gå for å løse likelønnsutfordringene. Grunnen er at kvinner oftere søker seg til offentlig sektor, mens menn i større grad jobber i det private.-