Hopp til innhold

Krever handelsboikott av iranske selskap

Storbritannia har beordret finansselskaper til å stanse all handel med de to iranske selskapene Bank Mellat og Islamic Republic of Iran Shipping Lines.

Rakettoppskyting i Iran 28. september 2009

Rakettoppskyting i Iran 28. september.

Foto: Ali Shaigan / AP

Det opplyser en talsperson i finansdepartementet.

Handelsblokkeringen er et forsøk på å stanse den «betydelige faren» som kommer av aktiviteter rundt Irans antatte atomvåpen-produksjon.

– Knyttet til våpenproduksjon


Sarah McCarthy-Fry i det britiske finansdepartementet uttalte at beslutningen er tatt på grunnlag av at Bank Mellat har arbeidet for organisasjoner som er tilknyttet Irans antatte atomvåpenproduksjon.

I tillegg skal banken ha vært involvert i transaksjoner relatert til finansiering av Irans atom- og rakettprogram.

– Shipping-selskapet har «fraktet varer for både Irans ballistiske rakett- og atomvåpen-program», sa hun.

Ingen nye handelsforhold

Finans- og kredittselskaper vil ikke lenger ha mulighet til å gå inn i nye handelsforhold med disse selskapene. De vil heller ikke kunne fortsette sine nåværende transaksjoner eller handelsforhold med mindre de har lisens fra departementet, skriver McCarthy-Fry i en pressemelding.

Vestlige ledere har lenge anklaget Iran for å drive med atomvåpen-produksjon, noe landet bestemt avkrefter.

Mange vestlige land ble dermed forferdet da Iran i forrige måned opplyste om at de var i ferd med å bygge deres andre uran-utvinningsfelt nær den hellige byen Qom.

En talsmann i finansdepartementet uttalte imidlertid at dagens boikott ikke er tilknyttet disse siste utviklingene.

Neste steg i seksparti-samtalene omkring Irans atomprogram holdes 19. oktober. Iran, USA, Russland, Frankrike og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) skal møtes i Wien for å forhandle fram avtaler. Teheran har allerede uttalt at de er villige til å kjøpe 20 prosent rent uran fra utlandet.