Flere med alvorlige betalingsproblemer

Nesten 190.000 nordmenn har nå betalingsanmerkninger. I gjennomsnitt skylder de 144.000 kroner til sine kreditorer. Det siste året har gjelden økt kraftig, viser nye tall.

Illustrasjonsfoto

Nordmenn med betalingsproblemer skylder mer penger til flere kreditorer.

Foto: Comnet / Scanpix

Tall fra kredittopplysningsselskapet Experian viser at de som sliter med å betale regningene sine her i landet får det stadig vanskeligere.

I gjennomsnitt skylder nå hver nordmann med betalingsanmerkninger 144.000 kroner.

Til sammen har 188.000 nordmenn mer enn 27 milliarder kroner i uoppgjorte regninger som har resultert i betalingsanmerkninger.

LES OGSÅ: Rekordår for norsk inkassobransje

LES OGSÅ: - Kredittkort-forbud bør vurderes

- De som først har fått problemer med betalingsanmerkninger sliter nå mer enn før. Antall personer som har anmerkninger går ned, mens kravene mot den enkelte går kraftig opp, sier administrerende direktør Gabor Molnar i Experian til NRK.

Gabor Molnar, administrerende direktør i kredittopplysningsselskapet Experian

Gabor Molnar, administrerende direktør i kredittopplysningsselskapet Experian

Foto: Kaia Means

Siden september i fjor har den samlede gjelden for nordmenn med betalingsproblemer økt med 4 milliarder kroner. Samtidig har antallet som sliter med å betale regningene sine falt med 8000 personer.

- Flere med alvorlige betalingsproblemer

Direktør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital bekrefter trenden

- Det er dessverre slik at de som skylder penger, har gjeld til stadig flere. Den gruppen som synes å ha alvorlige betalingsproblemer er voksende, sier Wilhelmsen til NRK.

Han viser til at for ett år siden skyldte nordmenn med betalingsanmerkninger 115.000 kroner i gjennomsnitt, mens situasjonen i dag er at snittgjelden er økt til mer enn 140.000 kroner.

LES OGSÅ: Unge har blitt flinkere til å betale

- Bruker stadig mer kredittkort

Hittil i september er det registrert 785.201 betalingsanmerkninger, noe som er 112.914 flere enn på samme tid i fjor.

Betalingsanmerkningene gjelder alt fra ubetalte strømregninger, misligholdte boliglån og alle andre krav.

Samtidig viser tall fra Finansieringsselskapenes Forening (Finfo) at samlet utestående kredittkortgjeld aldri har vært større enn i dag, og har økt jevnt og trutt siden 2004.

- Folk bruker nå kredittkort stadig oftere og på mindre beløp enn tidligere, sier administrerende direktør Anne-Lise Løfsgaard i Finfo til NRK.