Hopp til innhold

Koster milliarder av kroner

En milliard kroner brukes hvert år på sikkerhetskontroll på flyplassene. Pengene kunne vært brukt til bedre ting, mener Avinor.

Video Frykter fem timers ventetid i sikkerhetskontrollen

Sikkerhetskontrollene som ble innført i Norge etter 11. septeber 2001, er det dyreste anti-terror-tiltaket i Norge.

Foto: Nyhetsspiller

Hvert år blir mer enn 40 millioner passasjerer kontrollert på norske flyplasser. I tillegg til metallgjenstander, så retter kontrollen seg mot flytende stoffer, som tidligere er misbrukt til å lage bomber.

HØR radioinnslag:

Det samme regelverket gjelder innen hele EU, og i USA - og har ført til at mange av oss har blitt fratatt vannflasker, hårspray, kosmetikk og alkohol.

Vi betaler for å bli kontrollert

1500 vektere jobber med kontroll på flyplassene våre. I tillegg til stadig mer avansert utstyr, gjør dette at kostnadene nærmer seg en milliard norske kroner i året.

Pengene kommer fra flypassasjerene som betaler en egen sikkerhetsavgift på 60 kroner hver gang vi kjøper en flybillett.

Minst fem milliarder kroner er brukt på sikkerhetskontroll ved norske flyplasser siden 2001. Dette er dermed det dyreste anti-terror-tiltaket i Norge, og det som berører flest vanlige mennesker.

Ingen sikre terrorister stanset

– I dag så gjelder de samme reglene på lufthavnene i Hasvik og Berlevåg, som på Heathrow og i Roma, forteller Tarald Johansen som er sjef for myndighetskontakt i Avinor.

(Saken fortsetter under bildet)

Sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

Forbud mot væske over 100 ml. i hver beholder ble innført som en direkte konsekvens av det planlagte terrorangrepet på Heathrow i London i 2006 der de skulle lage bomber av flytende væske.

Foto: NRK

På ti år er ingen sikre terrorister stoppet her i landet gjennom sikkerhetskontrollen på lufthavnene. Dette er ikke effektiv bruk av pengene, mener Johansen.

– Kanskje er det slik at trusselen er høyere på noen av disse lufthavnene enn andre, og at man burde ha hatt et mer tilpasset system for den enkelte lufthavn som er basert på risiko, sier Johansen til NRK.

– Nedgang i terrorhandlinger

Johansen mener likevel at systemet, som er basert på forebygging og avskrekkelse, har hatt en virkning.

– Det er i alle fall et faktum at når man ser på de store tall i verdensmålestokk, så har antallet såkalte «vellykkede» terrorhandlinger gått dramatisk ned etter at sikkerhetskontrollen har blitt skjerpa, sier Johansen.

Sikkerhetssjekk Gardermoen

Kø inn til sikkerhetssjekken på Gardermoen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX