Hopp til innhold

Konsesjoner for fall

Usikkerheten om hjemfallsretten som EFTA-domstolen nylig slo fast, skaper problemer for kommuner med gamle kraftkonsesjoner.

Energi
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mange kommunale kraftkonsesjoner nærmer seg 60 år. Derfor haster det med en rask avklaring om hjemfallsretten, mener Energibedriftenes Landsforening

For to uker siden slo EFTA-domstolen fast at hjemfallsretten i Norge også må gjelde for kraft-kommunene, og ikke bare for private selskaper.

Konklusjon om få måneder

- Først og fremst er det viktig å få til en god løsning. I løpet av noen måneder, kanskje ett år, bør det være mulig å konkludere fra regjeringens side hvordan den endelige løsningen blir, sier adm.dir Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening.

Også adm.dir i Gudbrandsdal Energi Erik S. Winther mener det nå haster med en avklaring om hjemfallsretten. Gudbrandsdal Energi eies i sin helhet av fire kommuner i midt- og sør-Gudbrandsdalen.

- Det haster at regjeringa kommer med noen politiske avkaringer nå, sier Winther.

Ny EFTA-dom

Kommunale-og fylkeskommunale kraftselskap står for hele 42,5 prosent av dagens totale kraftproduksjon her i landet. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, ble svært mange konsesjoner til kommunale kraftverk gitt i perioden 1948 til utover på 50-tallet.

De står derfor foran et mulig hjemfall om få år etter dommen i EFTA-domstolen i forrige uke. Steinar Bysveen forstår usikkerheten dette skapet i mange kraftkommuner.

- Det kan jeg absolutt forstå, det dreier seg om relativt store verdier og det dreier seg også om en ressurs som skal vare til evig tid, sier Bysveen.