Hopp til innhold

Kommunene tjener på streiken

De ni streikerammede kommunene sparer til sammen 40 millioner kroner i uken i lønnsutgifter. Det kan gi Unio et dårlig forhandlingskort.

Streikende lærere

Streikende lærere ved Løkeberg skole i Bærum.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Professor i økonomi ved UiO, Steinar Holden.

Steinar Holden

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I dag trappes streiken opp og utvides til fire nye kommuner.

Sjekk hvor det streikes

Det er særlig barn og unge som berøres av konflikten.

En beregning NRK har gjort viser at tilsammen 70.000 barn og unge blir berørt når streiken i dag utvides til Trondheim, Oppegård, Tønsberg og Stavanger.

De ni kommunene som nå omfattes av streiken, sparer nærmere 40 millioner kroner per uke i lønnsutgifter.

Når motparten tjener penger på streiken, har Unio et dårlig forhandlingskort, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

- De har egentlig ikke så gode forhandlingskort. Motparten taper ikke økonomisk på dette, de sparer jo penger på det, sier Holden.

Streiken vil uansett være hensiktsmessig, mener Sissel Hanstad, som er tillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

- Jeg tror faktisk at en større del av samfunnet utenfor skolen blir mer bevisste på hva vi sliter med når det gjelder sikring av kvalitet, sier Hanstad.

Meklingsmannen på Kanariøyene

Streiken kan vise seg å bli langvarig. Ifølge VG har Dag Nafstad, som er ansvarlig for meglingen mellom de streikende i Unio og Kommunenes Sentralforbund, tatt ferie og er på Kanariøyene.

- Min rolle er å holde meg orientert og oppdatert. Foreløpig er det ikke noe som tilsier at jeg skal ta noe initiativ for å bringe partene sammen igjen til ny megling, sier Nafstad til VG Nett .