Kommunene avviser trolig tilbudet

Kommunene holder fast på at de ikke kan godta å tape penger på investeringene gjennom Terra.

Nordlands-ordførere

Fra v. ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Almås etter mandagens møte om de feilslåtte investeringene som er gjort gjennom Terra Securities.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I går lovet Terra å betale regningen for de fire nordlandskommunene.

Forslaget som Terra la fram sent mandag kveld, innebærer at kommunene og Terra tar like stort tap, hver på 150 millioner kroner, på de mislykkede investeringene i det amerikanske kredittmarkedet.

Det sier administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities.

Sier fra i dag

Kommunene skal møtes i formiddag for å diskutere om de skal godta tilbudet, og det gjør de trolig ikke. 

Etter at representantene for nordlandskommunene i går ble overbevist om at de har en sterk sak mot Terra, vil de stå på sine krav.

Det sa ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik, da han kommenterte saken sent i går kveld.

– Dette er bare en halv seier, sier Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas til Dagbladet i dag. 

SE VIDEO: Uklart om Terra har informert godt nok

Flere eksperter mener nå at kommunene har gode kort på hånden og at de ikke uten videre bør akseptere forslaget til løsning.

– Kommunene har en meget sterk sak. Hvis den gamle obligasjonen Terra nå presser dem til å ta ansvaret for, viser seg å være konkursveddemål, er det mye som tyder på at også den obligasjonen er ulovlig. Jeg kjenner ikke detaljene, men jeg ville vært meget mistenksom, sier jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen til VG.

Innrømmet feil

Administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra innrømmet mandag kveld at selskapets interne gransking har avslørt klare feil i informasjonen til kommunene.

Ifølge Nordang er tilbudet basert på at Terra Securities påtar seg ansvar for den del av avtalen med kommunene der Terra har gitt mangelfull eller feil informasjon.

Nordang betegner tilbudet som godt, men ettersom det innebærer at avtalen fra i sommer oppheves, betyr det samtidig at kommunene settes tilbake til den situasjonen Terra skulle hjelpe dem ut av i juni.

I dag er det påløpt et samlet tap på 150 millioner kroner på den obligasjonen som gjaldt fram til juni.

- Usmakelig kort frist

Ifølge VG har Terra gitt kommunene en frist på 40 timer til å behandle forslaget til avtalen som ble lansert mandag kveld.

Innen onsdag klokken 16 må kommunene bestemme seg, etter det avisen erfarer. Det er urimelig kort frist, mener jussprofessor Bernt. Han betegner fristen som uforsvarlig og usmakelig.

– Hvis tilbudet fra Terra til kommunene hadde vært skikkelig, hadde ikke Terra hatt behov for å operere med så korte frister. Dette dreier seg om meget komplisert juss og jeg mener minst en ukes frist ville vært naturlig, sier han til VG.