NRK Meny
Normal

Kleppa letter på krava

Regjeringen vil endre kommuneloven, slik at Terra-kommunene får seks nye år til å dekke inn tapene sine.

Magnhild Meltveit Kleppa
Foto: NRK

Med dagens kommunelov, skulle Terra-kommunene ha dekket inn tapene på fire år. I statsråd i dag, vedtok regjeringen å utvide fristen til ti år for noen av kommunene.

- Dette betyr at innbyggerne ikke trenger å bekymre seg for at tapene skal gå ut over eldreomsorg og skole, sier Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Se: Vil endre kommuneloven

Hør: Magnhild Meltveit Kleppa om kommuneloven

Fortvilte kommuner

Kommunene brukte fremtidige kraftinntekter til å investere i risikofylte Terra-obligasjoner. Problemene oppstod da verdien av disse falt dramatisk.

Når de nå skal dekke inn tapene på hundretalls millioner, må kommunene hvert år trekke allerede oppbrukte kraftinntekter fra budsjettene. I begynnelsen av februar ga Kleppa kommunene fire år på å dekke inn tapene. Dette ville innebære enorme kutt i budsjettene, som igjen ville ha gått ut over tilbudet til lokalbefolkningen. Kommunene fortvilte:

- Da må vi dekke inn mer enn hele skolebudsjettet hvert år. Det sier seg selv at det ikke går, sa Asgeir Almås, ordfører i Hattfjelldal.

Får hjelp

Nå har altså Kleppa snudd, og noen av kommunene får lengre tid til å bokføre tapene sine. I praksis betyr dette at komm får mer penger til å bruke på nødvendige budsjettposter som skole, helse og eldreomsorg.

- Hvis vi ikke hadde gjort dette, hadde det blitt uhyre krevende for kommunene. Vi tar på alvor at de ønsker å rydde opp selv, sier Kleppa.

Statlig administrasjon?

Ifølge kommuneloven blir en kommune satt under statlig administrasjon, dersom den går konkurs. Regjeringens forslag er også med på å minske sjansen for at kommunene umyndiggjøres, men Kleppa vil ikke utelukke at dette kan skje.