Hopp til innhold

Kinesiske turister vender tilbake

Etter at kinesiske myndigheter i fjor sommer ga reiseoperatørene beskjed om å slutte å selge Norge som reisemål, sank antallet kinesiske turister betraktelig. Nå vender de imidlertid tilbake i hopetall.

Turister i Oslo, Vigelandsparken

Asiatiske turister tar Monolitten i Vigelandsparken i nærmere ettersyn. Asiatiske turister, og da spesielt kinesiske, er en sterkt voksende gruppe i Norge.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Fjoråret startet godt, med en rundt 30 prosents økning i antallet kinesiske turister som la ferien sin til Norge frem til juni i fjor, i forhold til samme tidspunkt i 2011.

Etter at kinesiske turoperatører fikk beskjed fra provinsmyndighetene i Kina om å slutte å selge reiser til Norge, falt imidlertid tallene betraktelig. Bare i juli og august 2012 gikk antallet kinesiske turister ned med henholdsvis 10 og 26 prosent i forhold til samme måneder året før.

Les også: – Kinesiske turister blir frarådet å reise til Norge

Økte med 50 prosent

Uttalelsen fra kinesiske myndigheter settes av mange i sammenheng med det kjølige forholdet mellom de to landene etter tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Dette var ikke gode nyheter fra den norske reiselivsbransjen, som ser på pengesterke kinesere som en svært attraktiv gruppe. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser imidlertid at kineserne i år har fått en fornyet interesse for Norge som reisemål. Antall hotellovernattinger økte med 50 prosent i juni i år, sammenlignet med samme måned i fjor.

Frem til juni ble det registrert nærmere 45 000 kinesiske hotellovernattinger, 15 000 flere enn i samme periode i fjor.

Les også: Her legger nordmenn igjen feriepengene sine

– Dette er gledelig nytt for norsk reiselivsnæring. Kinesiske turister er svært viktig for Norge av flere grunner – i tillegg til at de er verdens største land, er kineserne noen av de som legger igjen mest penger når de er på tur i Norge, sier Jostein Hansen, konstituert administrerende direktør i NHO Reiseliv.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Turister i Oslo

Aktivitetene til ferierende kinesere i Norge kan ofte oppsummeres med tre stikkord: Shopping, sightseeing og fotografering.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Ekte luksusdyr

Noe av det reisende kineserne er mest glade i å bruke penger på, er luksusvarer. Det vil nok særlig nyåpnede Gucci og de andre luksusbutikkene i Oslo sentrum kunne skumme fløten av når stadig flere kinesere legger turen innom.

Les også: Kinesere på ferie blir kalt «usiviliserte»

Les også: Slik vil du merke kineserne

For det er spesielt i Oslo og fylkene rundt de asiatiske turistene legger størstedelen av ferien, mens Hordaland og flere andre vestlandsfylker må konstatere en nedgang på opptil 37,5 prosent i forhold til i fjor.

Kina-ekspert Halvor Eifring har tidligere uttalt til Aftenposten at den sterke økningen i antallet kinesiske turister sannsynligvis er en del av en større trend der stadig flere kinesere får råd og lyst til å reise ut av landet.

– Den viktigste årsaken er nok at det er en veldig raskt voksende middel- og overklasse i Kina, og i den sammenhengen tror jeg ikke Kinas diplomatiske forhold til Norge vil ha noe å si, påpeker Eifring.

Høyt døgnforbruk

FN anslår at i 2015 vil 100 millioner kinesere dra på utenlandsferie. Tall fra rapporten «Nøkkeltall fra norsk reiseliv 2012» viser at de samtidig er blant nasjonalitetene som har høyest døgnforbruk når de ferierer i Norge.

Les også: Turistene kommer sjøveien

– Det er godt å se at kineserne er tilbake, og vi håper at tallene for resten av sommeren vil vise det samme, avslutter Jostein Hansen i NHO Reiseliv.

overnattinger statistikk

Statistikken viser antallet overnattinger fra januar til juni hvert år. Fjorårets kraftige nedgang kom etter at kinesiske myndigheter frarådet reiser til Norge i juni, og totalt sett endte derfor veksten i null for 2012.

Foto: SBB/NHO