Normal

Kina-virus infiserte DnB NOR

Dataviruset som rammet DnB NOR i mars i år, kom trolig fra en kinesisk spillside. Angrepet skal ha kostet opptil 80 millioner kroner.

Dataspill i Kina.
Foto: GREG BAKER / AP

Dataormen, som blir kalt ”viking.gt”, rammet flere av de DnB NOR-ansattes PC-er, og skal ha kommet seg inn via en bærbar maskin tilhørende bankens eget kontor i Shanghai, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Sjanghaiet

Ifølge avisen er det sannsynlig at en ansatt ved kontoret i Shanghai har besøkt en kinesisk spillside, og at ormen kan ha kommet derfra.

BI-professor Petter Gottschalk sier til avisen at spillsider kan hevne seg og legge igjen virus på PC-en din dersom du ikke er så aktiv som spillsiden ønsker at du skal være.

Spillforbud på jobb

Ifølge DnB NORs interne regler er det ikke tillatt å besøke spillsider fra bankens maskiner.

- Hvordan denne ansatte har kommet seg inn på disse sidene - om den ansatte har funnet veier utenom sperringene, eller om det ikke har vært tilstrekkelig sikkerhet på maskinen, kan jeg ikke si for sikkert, sier informasjonssjef Tore Dyrdahl i DnB NOR til avisen.

Granskning

Veritas skal i løpet av kort tid legge fram resultatene etter en granskning av virusangrepet.

Denne granskningen vil avgjøre hvordan regningen etter angrepet skal fordeles mellom banken og EDB og antivirusprogramsleverandøren Norman.