Kina verdens største på eksport

Kina har vippet Tyskland av tronen som verdens største eksportør

Angela Merkel

IKKE LENGER STØRST: Angela Merkel leder ikke lenger verdens største eksportør.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Det viser statistikk som ble lagt frem i Frankfurt fredag. Dette bekrefter tidligere tall fra det kinesiske tollvesenet som ble offentliggjort tidligere i uken.

I løpet av de elleve månedene fra januar til november 2009 kom den samlede verdien av Kinas utførsel av varer og tjenester opp i et beløp tilsvarende 1,07 billioner dollar, går det fram av statistikken.

LES OGSÅ: Kina er verdens største eksportør

En billion er en million millioner.

Den tyske eksporten kom i den samme perioden opp i 1,05
billioner dollar.

Global ubalanse

Kina avløste Tyskland som verdens tredje største økonomi i 2007, etter den amerikanske og den japanske. Den økonomiske veksten i begge land er bygget først og fremst på eksport.

Mange kritikere mener det bidrar til en stadig økende global ubalanse, og oppfordrer Tyskland til å forbruke mer og Kina til å la yuanen flyte fritt mot dollar.

Tyskland er på vei ut av den verste økonomiske nedgangsperioden siden andre verdenskrig, og landets økonomi antas å ha skrumpet inn med rundt 5 prosent i løpet av 2009.

Likevel kan tyskerne skilte med et solid overskudd på sin handelsbalanse med utlandet. I november i fjor steg handelsoverskuddet fra 13,6 milliarder euro til 17,2 milliarder euro, ifølge fredagens tall fra det statistiske sentralbyrået Destatis.

Kapitalvarer

– Tysklands spesialisering av produkter med en høy andel av kapitalvarer og stort nærvær i det asiatiske markedet, gjør Tyskland til en av de landene som drar mest nytte av en investeringsledende global restitusjon, sier Carsten Brzeski, seniorøkonom i det tyske finansselskapet ING.

Han påpeker at eksport av tyske varer til Kina økte med nesten 12 prosent fra november 2008 til november i 2009. Eksporten fra Tyskland steg totalt med 1,6 prosent i november sammenlignet med måneden før, opp til 70,6 milliarder euro.

Samtidig sank importen med 5,9 prosent til 53,4 milliarder euro.

Kinas fremste eksportvarer er elektronikk og klær, mens tyskerne eksporterer blant annet biler, kjemiske produkter og spesialisert verktøymaskiner.

30. desember dannet Kina og flere andre sørøstasiatiske land verdens største frihandelsområde sett i forhold til folketall, og som konkurrerer med EU og det nordamerikanske frihandelsområdet NAFTA sett i forhold til økonomisk verdi.