NRK Meny
Normal

Kina slår Verdensbanken i lån

Kina har lånt mere penger til utviklingsland enn Verdensbanken har gjort de siste to årene.

Handelsavtale Kina Argentina

Kina kombinerer ofte lån med handelsavtaler. Før jul ble det inngått fem nye avtaler med Argentina, som bl.a. bygger jernbane for kinesiske penger.

Foto: Afp

Et tegn både på Kinas økonomiske vekst og på landets behov for naturressurser, skriver Financial Times, som har hentet fram tallene.

110 milliarder dollar på to år

De statlig eide Kinas utviklingsbank og Kinas Eksport-import-bank har lånt ut minst 110 milliarder dollar - rundt 670 milliarder kroner - i 2009 og 2010, ifølge avisa. Til sammenlikning lånte Verdensbanken ut rekordhøye 100,3 milliarder dollar fra midten av 2008 til midten av 2010 for å dempe følgene av den globale finanskrisen.

Kina har lenge jobbet for å knytte sterkere bånd med utviklingsland, blant annet for å bli mindre avhengig av de vestlige eksportmarkedene.

For å styrke sin egen energisektor har landet inngått omfattende lån for olje-avtaler med Russland, Venezuela og Brasil. Et selskap i India har lånt penger fra Kina mot å kjøpe utstyr til kraftverk, og Ghana og Argentina har fått lån for å bygge ut infrastruktur som f.eks. jernbane.

«Politiske» lån

De to kinesiske bankene tilbyr bedre betingelser enn Verdensbanken og andre internasjonale långivere til prosjekter som støttes av myndighetene i Beijing.

For mindre politisk interessante prosjekter er betingelsene omtrent som hos andre internasjonale låneinstitusjoner.

Men verdens største nasjon er jevnlig blitt kritisert for ikke å stille krav om korrupsjonsbekjempelse og menneskerettigheter til låntakerne, slik de fleste landene i Vesten gjør.