Hopp til innhold

Kartlegger miljøkonsekvenser

Konsekvensene av oljeutvinning i Barentshavet kartlegges. Undersøkelsen skal gjøres ved det omstridte oljefeltet Goliat.

Internasjonalt forskningssenter i Stavanger, Iris
Foto: Eva Sleire / NRK

Päivi Lædre

Skal utrede miljøkonsekvenser ved Goliat: Päivi Lædre ved IRIS.

Foto: Eva Sleire / NRK

85 kilometer nordvest for Hammerfest, i et sårbart område, ligger oljefeltet Goliat.

Nå skal et av de største marine forskingsprosjektene i Norge gi større kunnskap om hvilke følger oljeutvinningen her får for miljøet.

Det er oljeselskapet Eni, som er operatøren på Goliat-feltet, som tar mesteparten av regningen for kartleggingsprosjektet.

Skal utvikle nye miljøteknologi

Målet med forskningsprosjektet iMARE er både å utvikle ny miljøteknologi og å lære mer om hvilke følger oljetuvinningen får i områder som Barnentshavet.

For selv om forskerne allerede i dag vet en del, vet de langt fra nok, sier avdelingsleder Päivi Lædre ved forskningssenteret IRIS i Stavanger, som skal gjennomføre kartleggingen.

- Vi skal bruke Goliat som case, og lære mer om hvordan organismene i det marine miljøet oppfører seg dypt nede i havet her i nord, sier Päivi Lædre, avdelingsleder ved forskningssenteret IRIS i Stavanger.

Stadig flere oljefunn blir gjort i vanskelig tilgjengelige områder, og Lædre mener IMare-prosjektet derfor har stor overføringsverdi. 

Skeptisk til finansiering

Kristine Karlsen i miljøbevegelsen Bellona er glad for at det forskes mer på effekten av oljeutvinning i nord, men er skeptisk til at det er oljeselskaper som betaler.

- Bellona har etterlyst forskning i Barentshavet lenge, men vi er kritiske til at det er oljeselskapene som skal stå for dette oppdraget. Det vil overraske meg stort dersom konklusjonen blir noe annet enn at miljøkonsekvensene er minimale, sier Karlsen.

Men Lædre mener resultatet fra IMare-prosjektet blir til å stole på.

- Vi står for kvalitet, og jobber ut i fra de etiske retningslinjene som er generelt akseptert, ikke bare i IRIS, men i det vitenskapelige miljøet, sier Lædre.

Hun understreker at det er viktig for senteret at det er høy kvalitet på forskningen, og at resultatene skal publiseres. Derfor vil ha de ha med et uavhengig vitenskapelig råd.

Prosjektet skal gå gå over ti år og sysselsette en lang rekke forskere. Prislappen er ennå uklar, men det er ventet at kostnaden vil bli flere titalls millioner kroner.