Pakken med bomben ble funnet på flyplassen East Midlands-flyplassen i England før helgen. Sprengstoffet var skjult i en blekkpatron til en printer, og utstyrt med et kretskort fra en mobiltelefon og et simkort.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
CNN har snakket med kilder som sier bomben trolig skulle utløses ved å ringe eller sende tekstmelding til den.
Kan ringe fra lufta
I dag tilbyr blant andre Emirates, Ryanair og British Airways enkelte av sine passasjerer å bruke mobiltelefon om bord.
En rekke andre flyselskaper har planer om å opprette et lignende tilbud ved hjelp av egne mobil- og internett-basestasjoner i flyene.
Det amerikanske markedsanalysebyrået InStat anslår at rundt 2000 passasjerfly vil være utstyrt med bredbåndsforbindelse innen utgangen av året, mot et 20-talls for to år siden.
Kjepper i hjulene
Men de nye bombeavsløringene kan stikke kjepper i hjula for satsingen på mobil og internett i lufta.
Det tror blant annet en sprengstoffekspert New Scientist har snakket med.
– Den britiske regjeringen og det amerikanske departementet for innenlandssikkerhet kommer til å granske denne teknologien grundig i sine sikkerhetsgjennomganger i lys av printerbombene, sier Roland Alford i Alford technologies.
Hans kollega Sidney Alford tegner et skremmende bilde av hvordan terrorister kan fjernstyre bombene fra bakkenivå.
– Og hvis en passasjer kan bruke mobilen til å ringe med i flyet han sitter i, vil han bli en veldig effektiv selvmordsbomber, sier Alford til nettstedet.
Terroristene er heller ikke avhengig av mobildekning, men kan benytte seg av IP-telefoni gjennom bredbåndstilbudet på flyene, forteller Alford.
Norwegian vurderer mobil
Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.
Foto: NorwegianI Norge har Norwegian i flere år annonsert at de ønsker å tilby telekomtjenester for sine passasjerer.
– Vi venter fortsatt på å få godkjenningen for å kunne tilby bredbånd. I USA er denne godkjenningen på plass, men vi venter nå på EU, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til NRK.no.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Norwegian har foreløpig lagt mobilplanene på is, men utelukker ikke at det kan bli aktuelt i framtiden.
– Vi har først tenkt å få erfaring med bredbånd og se hvordan det blir. Vi må være sikre på at kundene ønsker det, sier Skånvik som ikke har hørt om Alfords problemstilling.
– Det må i så fall sees i et totalbilde. Jeg har ikke registrert at dette har vært oppe i forhold til bomber, sier Skånvik.
EU skal diskutere tiltak
Ved Luftfartstilsynet forholder de seg til retningslinjene som de europeiske luftfartsmyndighetene utsteder.
– Alt som innvirker på flysikkerhet er et tema hos oss. Norge er gjennom blant annet EØS-avtalen forpliktet til å følge det felleseuropeiske regelverket for flysikkerhet, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen til NRK.no.
I dag skal EU-kommisjonen ha et møte i Brüssel for å diskutere problemstillingen i lys av bombeavsløringene.
Fra Norge deltar Anne Margrethe Viken for Samferdselsdepartementet.
– Vi anser det som svært sannsynlig at EU-kommisjonen vil reflektere den nye trusselsituasjonen i kommende regelverksutvikling på området, skriver departementet i en e-post til NRK.no.
– Flyselskapene har uansett full anledning til å la være å bruke utstyr for mobil og internett ombord, og en har all grunn til å tro at både norske og utenlandske selskaper tar hensyn til den nye trusselen når det gjelder utvikling av kommersielle planer fremover.