Hopp til innhold

Printerbombe kan sette en stopper for mobilbruk i lufta

Bombene som ble forsøkt sendt til USA fra Jemen skulle utløses med mobiltelefon. Det kan sette en stopper for flyselskapenes planer om å tilby telefoni og internett i lufta.

Skjult sprengstoff oppdaget på vei til USA

Denne bomben var utstyrt med et kretskort fra en mobiltelefon, og kunne trolig detoneres ved å ringe til den.

Foto: HO / Reuters

Pakken med bomben ble funnet på flyplassen East Midlands-flyplassen i England før helgen. Sprengstoffet var skjult i en blekkpatron til en printer, og utstyrt med et kretskort fra en mobiltelefon og et simkort.

CNN har snakket med kilder som sier bomben trolig skulle utløses ved å ringe eller sende tekstmelding til den.

Kan ringe fra lufta

I dag tilbyr blant andre Emirates, Ryanair og British Airways enkelte av sine passasjerer å bruke mobiltelefon om bord.

En rekke andre flyselskaper har planer om å opprette et lignende tilbud ved hjelp av egne mobil- og internett-basestasjoner i flyene.

Det amerikanske markedsanalysebyrået InStat anslår at rundt 2000 passasjerfly vil være utstyrt med bredbåndsforbindelse innen utgangen av året, mot et 20-talls for to år siden.

Kjepper i hjulene

Men de nye bombeavsløringene kan stikke kjepper i hjula for satsingen på mobil og internett i lufta.

Det tror blant annet en sprengstoffekspert New Scientist har snakket med.

– Den britiske regjeringen og det amerikanske departementet for innenlandssikkerhet kommer til å granske denne teknologien grundig i sine sikkerhetsgjennomganger i lys av printerbombene, sier Roland Alford i Alford technologies.

Hans kollega Sidney Alford tegner et skremmende bilde av hvordan terrorister kan fjernstyre bombene fra bakkenivå.

– Og hvis en passasjer kan bruke mobilen til å ringe med i flyet han sitter i, vil han bli en veldig effektiv selvmordsbomber, sier Alford til nettstedet.

Terroristene er heller ikke avhengig av mobildekning, men kan benytte seg av IP-telefoni gjennom bredbåndstilbudet på flyene, forteller Alford.

Norwegian vurderer mobil

Anne-Sissel Skånvik, Norwegian

Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Foto: Norwegian

I Norge har Norwegian i flere år annonsert at de ønsker å tilby telekomtjenester for sine passasjerer.

– Vi venter fortsatt på å få godkjenningen for å kunne tilby bredbånd. I USA er denne godkjenningen på plass, men vi venter nå på EU, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til NRK.no.

Norwegian har foreløpig lagt mobilplanene på is, men utelukker ikke at det kan bli aktuelt i framtiden.

– Vi har først tenkt å få erfaring med bredbånd og se hvordan det blir. Vi må være sikre på at kundene ønsker det, sier Skånvik som ikke har hørt om Alfords problemstilling.

– Det må i så fall sees i et totalbilde. Jeg har ikke registrert at dette har vært oppe i forhold til bomber, sier Skånvik.

EU skal diskutere tiltak

Ved Luftfartstilsynet forholder de seg til retningslinjene som de europeiske luftfartsmyndighetene utsteder.

– Alt som innvirker på flysikkerhet er et tema hos oss. Norge er gjennom blant annet EØS-avtalen forpliktet til å følge det felleseuropeiske regelverket for flysikkerhet, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen til NRK.no.

I dag skal EU-kommisjonen ha et møte i Brüssel for å diskutere problemstillingen i lys av bombeavsløringene.

Fra Norge deltar Anne Margrethe Viken for Samferdselsdepartementet.

– Vi anser det som svært sannsynlig at EU-kommisjonen vil reflektere den nye trusselsituasjonen i kommende regelverksutvikling på området, skriver departementet i en e-post til NRK.no.

– Flyselskapene har uansett full anledning til å la være å bruke utstyr for mobil og internett ombord, og en har all grunn til å tro at både norske og utenlandske selskaper tar hensyn til den nye trusselen når det gjelder utvikling av kommersielle planer fremover.