Hopp til innhold

– Du kan få 6000 kroner høyere strømregning

Dersom strømprisen holder seg på dagens nivå kan norske husholdninger i flere steder i landet regne med mange tusenlapper i ekstra strømregning.

Geir Ormseth, redaksjonsjef i Dine Penger

- Den kalde vinteren kan bety flere tusen kroner i økt strømregning for mange norske husholdninger, sier redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.

Foto: Johan B. Sættem

Beregninger Dine Penger har utført for NRK, viser at mange kan få en kraftig økt strømregning i forhold til forrige vinter, som en følge av den kalde vinteren og rekordhøye strømpriser.

4 av 10 kan få kjemperegning

– Hvis strømprisen holder seg så høy som i dag ut resten av fyringssesongen, vil det bety en økt strømregning på 6000 kroner for mange boligeiere på Østlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge, sier redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger til NRK.

Utgangspunktet er da en enebolig med et årlig strømforbruk på 25000 kWh, som har spotavtale (flytende strømpris). Det gjelder anslagsvis 40 prosent av alle strømkundene, ifølge EnergiNorge.

Det er kun Sør-Vestlandet som ikke har opplevd ekstreme strømpriser i februar.

Bor du i Bergen, Stavanger eller Kristiansand, kan det godt være at fyringsutgiftene dine blir lavere denne vinteren enn forrige vinter.

Geir Ormseth, redaksjonssjef i Dine Penger

LES: Norge kan få dyrest strøm i Europa

LES: Kutter produksjon, sparer strøm

Ormseth tror imidlertid ikke at et tillegg på 6000 kroner på strømregningen er sannsynlig, og viser til at kraftmarkedet forventer at spotprisen skal falle litt fra dagens nivå.

Beregningen gjelder alle med spotpris på Østlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge. Standard variabel kraftpris er mer vrien å spå fremover. Den vil øke, men langt fra så mye som spot, mener ekspertene i Dine Penger.

Det er omrent like mange strømkunder i Norge som har standard variabel pris, som spotpris, mens de resterende 10 prosentene har fastprisavtaler.

LES: - Urettferdig dyr strøm i Midt-Norge

LES: Adresse bestemmer strømprisen

Lavere strømpris enn i fjor

Dine Pengers tall viser at frem til midten av februar har strømprisen faktisk vært lavere denne vinteren i forhold til forrige vinter. Effekten av dette er at mange husholdninger på Østlandet hittil i år har hatt 2000 kroner i lavere strømutgifter enn samme periode i fjor.

– Men hvis du for eksempel har brukt 15-20 prosent mer strøm denne vinteren enn forrige vinter er hele denne besparelsen spist opp, sier Ormseth.

Beregninger EnergiNorge har utført for NRK, viser at hvis man ser på perioden 15. november til 15. februar under ett, har det vært relativt små forskjeller i strømutgiftene til en normalhusholdning fra i fjor til i år.

– Lønner seg å bytte strømavtale nå

De høye spotprisene på strøm har foreløpig ikke gitt utslag i standard variabel pris hos strømselskapene. Prisene ventes å stige også her, men ikke så mye som spotprisen.

Dine Penger mener at det nå kan være et godt tidspunkt å bytte strømavtale til standard variabel pris for mange som i dag har spotavtaler. Årsaken er at lavprisområdet sørlandet også er med i gjennomsnittet. Derfor kan man forvente at standard variabel pris fremover vil være billigst på Østlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge.

– Bor du på Østlandet, i Midt-Norge eller i Nord-Norge i dag og har en spotprisavtale, bør du absolutt bytte den over til standard variabel pris frem til spotprisen har falt igjen, avslutter Ormseth.

LES: Billigst strøm på Sørvestlandet