- Bør dusje om kvelden for å unngå strømkrise

Hordalendinger kan bli bedt om å dusje på kvelden og starte vaskemaskinene senere for å unngå strømkrise til vinteren.

Tor Inge Akselsen, kommunikasjonsdirektør i Statnett

Kommunikasjonsdirektør i Statnett varsler informasjonskampanjer rettet mot forbrukerne for å hindre at strømnettet i Hordaland bryter sammen kommende vinter.

Foto: Johan B. Sættem

I Statnetts landssentral er det stille og liten aktivitet da NRK er på besøk en ukedag i september.

Kontrasten er stor til situasjonen sist vinter, da kapasitetsutnyttelsen var på bristepunktet, og alarmene gikk nærmest i ett sett i kontrollrommet som styrer kraftflyten i hele landet.

På det mest prekære kunne en enkeltfeil i kraftsystemet ha slått ut strømforsyningen i store deler av Hordaland.

LES OGSÅ: Nordmenn har aldri brukt så mye strøm som i januar

LES OGSÅ: Rekordhøyt kraftforbruk

- Det som skjedde i vinter var også en vekker for oss. Forbruket ble høyere enn vi hadde forutsett i våre analyser, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

Inntil Statnett får bygget ut kraftsystemet, vil den statlige nettaktøren gjennom ulike tiltak bidra til å få ned forbruket, blant annet ved å få bedrifter til å bruke mindre strøm hvis forbruket blir veldig høyt.

Men også forbrukerne vil bli oppfordret til å flytte på strømforbruket sitt, dersom situasjonen igjen blir kritisk kommende vinter.

LES OGSÅ: Frykter kjemperegning etter rekordkulde

Landssentralen i Statnett

I landssentralen til Statnett styres kraftflyten i hele landet, i samspill mellom kraftmarkedene i Norden og Europa. Under kuldeperioden sist vinter ble det brukt mer strøm enn noensinne.

Foto: Johan B. Sættem

- Vil oppfordre folk til å dusje om kvelden

Strømnettet i Hordaland tåler ifølge Statnett ikke forbrukstoppene som kommer på kalde vinterdager på morgenen mellom åtte og ti og ettermiddagene når folk kommer hjem fra jobb.

Derfor vurderer nå Statnett informasjonskampanjer rettet mot forbrukerne, som skal flytte noe av strømforbruket til andre tider på døgnet.

- Det kan dreie seg om å oppfordre folk til å dusje på kvelden i stedet for på morgenen, og å flytte klesvasken til kvelden i stedet for på ettermiddagen, sier Akselsen.

LES OGSÅ: Statnett sier nei til strøm på Troll A

LES OGSÅ: Nordmenn vil ikke betale for sjøkabler

Utfordringen i Hordaland er at forbruket blir veldig høyt noen få timer på de kaldeste vinterdagene. Det påfører nettet og kraftsystemet store påkjenninger.

Blant hordalendingene er det blandede reaksjoner på Statnetts planer om å oppfordre til dusjing om kvelden.

- Bare tull

Flere av de som intervjues på gaten i Bergen av NRK Hordaland er positiv til å flytte på eget strømforbruk, for eksempel ved dusje på kvelden i stedet for på morgenen.

Men ikke alle.

- Dette er bare tull. Klagingen om at Bergen mangler strøm er en helt annen agenda. Strømmen sendes ut i Nordsjøen, sier en pensjonist, som mener den varslede kampanjen fra Statnett vil være bortkastet.

Hva mener du?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.