Hopp til innhold

Kaller fiskeriminsteren korrupt

Lederen for Miljøvernforbundet sier løsninga på det økende lakselusproblemet er at fiskeriministeren trekker seg.

Leiaren i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund, lanserer en internasjonal kampanje mot norsk oppdrettsfisk. Tirsdag orienterte han om kampanjen om bord på fartøyet Miljødronningen i Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

– Det er klart vi har kommet inn i en situasjon her som er uholdbar, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund til NRK.no.

I dag la Mattilsynet fram en rapport som viser at villfisken er rammet av urovekkende mye lakselus. Oppdrettsnæringa får deler av skylda for at smitten sprer seg og tar livet av villaks og sjøørett.

– Konsekvensen kan bli en totalutrydding av all villaks i Norge, og det er det vi er på vei mot. Vassdrag etter vassdrag blir stengt, sier Oddekalv.

Kritiserer fiskeriministeren

I forbindelse med lakselusrapporten uttalte fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen at hun vil ha mer forskning på hvordan lakselusen sprer seg til villfisk før hun vil vurdere å kutte ned i antall oppdrettsanlegg.

– Det første tiltaket som burde ha blitt gjort er å tvinge fiskeriministeren til å forlate sin post. Vi har en minister som er næringsaktør og som tjener penger på oppdrettsnæringa. Det er det vi kaller korrupsjon, sier Oddekalv.

Han sikter til at fiskeriministeren er deleier i lakseoppdretts- og familieselskapet Sinkaberg-Hansen.

Lakselus

Denne laksen har fått noen ubudne gjester på ryggen. Lakselusa tar lknekken på småyngel.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Ifølge Oddekalv kan spredning av lakselus fra oppdrettsanlegg kan hindres dersom oppdrettsnæringa er villig til å bygge om anleggene sine, men at næringa ikke ønsker dette fordi det koster mye penger.

Fiskeriministeren ønsker ikke å kommentere Oddekalvs kritikk. Departementet sier de forholder seg til Mattilsynets og Havforskningsinstituttets rapporter.

– Ingen akutt situasjon

Lakselusekspert, Karin Kroon Boxaspen, i Havforskningsinstituttet mener situasjonen som beskrives i rapporten som ble lagt fram i dag er «bekymringsfull», men at den ikke krever noen akutte tiltak.

Karin Kroon Boxaspen

Lakselusekspert, Karin Kroon Boxaspen, ved Havforskningsinstituttet, vil også ha mer forskning.

Foto: Privat

Hun sier det er et veldig vanskelig faglig spørsmål å svare på hva den økende forekomsten av lakselus vil bety for den totale bestanden for villfisk.

– Bestanden går opp og ned, og kampen mot lakselus er vanskelig, sier hun.

Kroon Boxaspen er enig med fiskeriministeren om at det trengs mer forskning videre på lakselus, og ønsker ikke å svare på om løsningen er å fjerne oppdrettsanlegg.

– Vi må først se på effekten av de tiltakene som vi allerede har satt i gang tidligere før vi vurderer nye tiltak, sier Kroon Boxaspen til NRK.no.

– Kan ikke sitte stille og se på

Tidligere fotballproff i Rosenborg og Liverpool, Vegard Heggem, driver i dag med villlaksefiske for turister i Rennebu kommune i Sør-Trøndelag.

Vegard Heggem

Tidligere fotballproff Vegard Heggem frykter for sin framtid som laksefiskeutleier dersom regjeringa ikke tar grep.

Foto: Hans H. Bjørstad

Han sier dagens rapport om lakselustilstanden er «sørgelig og dramatisk.»

– Vi er avhengige av en god bærekraftig laksestamme for at turistene skal komme hit for å fiske, sier Heggem.

Han reagerer sterkt på at fiskeriministeren foreløpig ønsker å avvente situasjonen.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at det ikke skjer noen forbedring, selv om det tilsynelatende er satt i gang tiltak, sier Heggem.

– Hvis regjeringa mener alvor, så må de ta ibruk drastiske virkemidler, selv om dette er upoplulært og dyrt, sier han, og trekker fram nedslakting av oppdrettsfisk om en mulighet.

  • Se video: Nærmer seg vaksine mot lakselus
    Siste forsøk på å redde Vossolaksen

    Nærmer seg vaksine mot lakselus