NRK Meny
Normal

Jernbane blir budsjettvinner

Jernbane blir vinneren i statsbudsjettet. Regjeringen blar opp 1,3 milliarder ekstra til jernbane neste år, og NHO er fornøyd.

Jernbane
Foto: Rainer Prang / NRK

Jernbanen få en vekst på 17 prosent i bevilgningene.

LES OGSÅ: Lover 50 millioner til dobbeltspor

Storstilt satsing

Det blir en storstilt satsing på både vei og bane i neste års statsbudsjett.

Samferdselsministeren vil kunne slå seg på brystet over at det blir 1,9 milliarder kroner mer til samferdsel enn det som lå i den opprinnelige rammen i Nasjonal transportplan.

Regjeringen er gjennom klimaforliket på Stortinget bundet til å plusse på 250 millioner kroner ekstra til jernbane, men regjeringen legger altså mange flere millioner på bordet.

NHO er fornøyd

Økningen til jernbane ønskes velkommen av NHO. De er blant annet svært positiv til at regjeringen foreslår 50 mill kr til planlegging av nytt dobbeltspor mellom Oslo og Ski , samt anleggsstart for nytt dobbeltspor på Vestfoldbanen.

- Dette er positiv for miljøet, men også viktig for å avlaste veinettet og bidrar til å utvide arbeidsmarkedsregionen, sier Finn Bergersen i en pressemelding.

Dobbeltspor

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete røpet mandag ettermiddag at det også settes av 50 millioner kroner til planlegging av nytt dobbeltspor mellom Ski og Oslo.

Dette er et prosjekt som foreløpig ligger utenfor skissen til ny transportplan. Regjeringens forslag kommer først på nyåret.