Hopp til innhold

Svenske Vattenfall jakter på norske kraftverk

Det svenske kraftkonsernet Vattenfall er svært interessert i kjøpe norske kraftverk etter at EFTA-dommen slår fast at norske kraftkommuner ikke lenger får eie fossefall til evig tid.

Rånåsfoss kraftstasjon

Rånåsfoss kraftstasjon

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Det svenske kraftkonsernet Vattenfall er svært interessert i kjøpe norske kraftverk. I følge sjefen for Vattenfall Norden, Hans von Uthmann er dette blitt særlig aktuelt etter EFTA-dommen om hjemfallsretten.

Dommen slår fast at norske kraftkommuner ikke lenger får eie fossefall til evig tid. Hans von Uthmann tror det nå blir hard kamp om de norske kraftressursene.

Store forventninger

- Vi er interessert i å få tilgang til produksjon også i Norge og det er klart at vi knytter store forventninger til en eventuell mulighet til å kunne etablere oss der, sier Uthmann.

Hans von Uthmann er ikke bare sjef for Vattenfall Norden. Han er også viseadministrerendedirektør i hele Vattenfallkonsernet, Europas fjerde største strømprodusent og den største produsenten av varme i hele Europa. Totalt har den statseide kraftgiganten mer 32000 ansatte, fordelt på virksomheter i Sverige, Danmark, Finland, Polen og Tyskland. Nå vil de også inn på det norske kraftmarkedet med full tyngde, og det er EFTA-dommen om hjemfallsretten for to uker siden som øker kjøpelysten hos svenskene.

Ikke evig liv

- Norge er interessant for oss fordi den er svært viktig i det nordiske markedet. Produksjonen i Norge er også veldig miljøvennlig og det lokker oss naturligvis også, sier Uthmann.

I følge EFTA-domstolen bryter Norge EØS-reglene ved å la offentlige selskap få eie fossefall i all evighet, mens private og utenlandske selskap kun får eie i 60 år, for deretter å la fosser og anlegg gå gratis tilbake til staten.

Denne forskjellsbehandlingen vil domstolen ha slutt på, noe som betyr at norske kommuner som eier kraftverk ikke lenger vil kunne eie disse til evig tid.

Stort press

For to dager siden sa lederen i lansdstyret til Landssammenslutningen for de 168 vasskraftkommunene, Børre Rønningen, at han frykter dette vil føre til et stort press på kommunene om å selge kraftverkene sine.

- Det er klart at her ligger det store økonomiske verdier som vil bli vurdert både av krafteieren og potensielle kjøpere og her vil det bli et press mot salg, sier Rønningen.

- Trenger selv energi

At den svenske interessen kommer allerede nå så kort tid etter EFTA-dommen, overrasker til og med Børre Rønningen. Han mener det gir grunn til bekymring for store oppkjøp i Norge.

- Det viser det vi har fryktet og viser hvor viktig det er å komme i gang med å sikre hjemfallsinstituttet på en eller annen måte. Det er viktig at det som var intensjonen med konsesjonslovene, at Norge skulle ha kontroll over vannkraften og sikre strøm til alminnelig forsyning og til industri for å bygge landet, blir fulgt opp. Den situasjonen har vi fortsatt, vi trenger selv energi, sier Rønningen.