Italia kutter kraftig i økonomien

Den italienske regjeringa har bestemt at budsjettunderskuddet i landet skal reduseres med rundt 24 milliarder euro.

Euro

Mange europeiske land må forberede seg på store, økonomiske kutt i tida som kommer.

Foto: PICHI CHUANG / Reuters

Kuttene, som tilsvarer om lag 200 milliarder kroner, innebærer blant annet at lønningene til offentlig ansatte fryses. Også regjeringsmedlemmer og parlamentarikere må være forberedt på å gå ned i lønn, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det skal også være aktuelt å heve pensjonsalderen i Italia.

Håper å greie EUs krav

Nedskjæringene skal hjelpe myndighetene i Italia å kutte landets underskudd fra 5,3 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i 2009, til 2,7 prosent i 2012.

Dersom de klarer det, vil de holde seg innenfor valutaunionens krav om at ingen medlemsland skal ha et større underskudd på statsbudsjettet enn tre prosent av BNP.

Også Spania, Storbritannia, Frankrike, Portugal og Hellas har planlagt å kutte kraftig i offentlige utgifter det kommende året.

Store britiske kutt

Dronning Elizabeth varsla store kutt i den britiske økonomien da hun leste opp regjeringserklæringa i dag.

I Storbritannia må blant annet statspensjonister forberede seg på å jobbe lenger enn de gjør i dag. I tillegg vil det trolig bli innført en slags samordning mellom pensjon og øvrige inntekter.

Den nye kollisjonsregjeringa, med David Cameron og Nick Clegg i spissen, brukte det første regjeringsmøtet tidligere denne måneden til å vedta lønnskutt i egne rekker. Dette ble sett på som et forvarsel til store kutt i hele den britiske økonomien.

På vegne av den påtroppende britiske regjeringa varla dronninga også ansettelsesstopp i offentlig forvaltning, og slanking av byråkratiet i landet. All offentlig pengebruk som ikke er fullt og helt nødvendig skal stoppes, det betyr at de fleste sektorer må belage seg på store kutt.

6,2 milliarder pund, som tilsvarer 58 milliarder kroner, skal spares allerede i år.