NRK Meny
Normal

Island låner 350 mill.kr

Færøyene gir Island et lån på nærmere 350 millioner kroner. Det er klart etter et møte i kveld.

Det er første steg på veien til å rette opp den islandske økonomien, sier finansminister Steingrimur Sigfusson.

- Dette er et forholdsvis stort lån når man måler dette mot størrelsen på Færøyene, sier Islands finansminister Steingrimur Sigfusson til NRK.

Er nærmest konkurs

Island er nærmest konkurs etter enorme tap innen finanssektoren. Islandske banker gikk overende etter å ha plassert enorme beløp i amerikanske råtne verdipapirer.

- Lånet Færøyene nå gir Island er også gitt på svært gunstige vilkår, sier Sigfusson.

Lånet som er på 300 millioner danske kroner, eller nærmere 350 millioner norske kroner, er en del av den totale stabiliseringspakken som islandske myndigheter har utarbeidet sammen med det internasjonale pengefondet IMF, for å bringe islandsk økonomi på fote igjen.

Hvor viktig er dette lånet for islandsk økonomi?

- Det er betydningsfullt. Det er det første av en lengre rekke lån med ulike land som nå er ferdigforhandlet, sier Sigfusson.

Det er en omfattende prosess Island er inne i. For landet er teknisk konkurs. Finansministeren vet ikke når kabalen er ferdig lagt, men håper ting ordner seg snart.

- Jeg er optimist, og både håper og tror at ting vil ordne seg nå, sier finansminister Steingrimur Sigfusson.

Den islandske finansministeren venter nå på at lånene fra de andre nordiske landene skal ferdigforhandles. Likeså skal det forhandles med Polen og Russland før alt er på plass, sier en fornøyd finansminister på vei hjem til sagaøya.