NRK Meny
Normal

Island får nytt lån fra IMF

Den islandske statsministeren har bekreftet at Island har fått godkjent et nytt lån fra IMF.

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir og finansminister Steingrimur J Sigfusson

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir og finansminister Steingrimur J Sigfusson har blitt informert om at landet får lån av IMF.

Foto: Ingolfur Juliusson / Scanpix/Reuters

Det internasjonale pengefondet (IMF) har godkjent et mye omdiskutert lån på 160 millioner dollar til Island, melder nyhetsbyrået AFP.

– Jeg snakket akkurat med statsminister Johanna Sigurdardottir på telefonen. IMF har nå godkjent et nytt lån til Island. Dette er en gledelig nyhet.

Denne meldingen la statsminister Jens Stoltenberg ut på Twitter rundt klokken 21.00.

Pengekrangel i Europa

Låneproblemene til Island startet da den islandske presidenten, Olafur Ragnar Grimsson, nektet å skrive under en tilbakebetalingsavtale etter at nettbanken Icesave gikk konkurs i oktober 2008.

Om lag 340.000 bankkunder tapte pengene sine i Nederland og Storbritannia, og myndighetene i de to landene gikk inn for å dekke tapene, og ett år senere inngikk Island en avtale med de to landene om å betale en kompensasjon på 30 milliarder kroner.

Avtalen ble gjenstand for en folkeavstemning 6. mars i år der ni av ti islendinger sa nei til avtalen. Resultatet førte også til at IMF var restriktive til å innvilge Island lån for å hjelpe øystaten til å komme økonomisk på fote igjen.

950 millioner kroner i lån

9. april i år forhandlet IMF og Island seg frem til en intensjonsavtale om et lån som tilsvarer 950 millioner kroner. Avtalen måtte imidlertid behandles av IMFs styre.

Dette er nå gjort, og styret har gitt den islandske statsministeren om at lånet er innvilget.