NRK Meny
Normal

Island ber om flere milliarder

Islands statsminister Geir Haarde sier 2,1 milliarder dollar fra IMF ikke er nok til å redde landet fra konkurs. I dag håper han å få løfter om pengelån fra nabolandene.

Geir Haarde

Islands statsminister Geir Haarde ber om flere milliarder.

Foto: KELD NAVNTOFT / AFP

LES OGSÅ: Norge utvider kreditten til Island

Island ble i forrige uke enige med Det internasjonale pengefondet (IMF) om et lån på 2,1 milliarder dollar, men Haarde sier landet fortsatt har behov for ytterligere 4 milliarder dollar.

- Det er vanskelig å si et nøyaktig beløp, men det ville vært bra om vi kunne få rundt 4 milliarder dollar til, sier Haarde til den finske avisen Helsingin Sanomat.

Uttalelsen fra Haarde kommer i forkant av et møte mellom de nordiske statsministrene i den finske hovedstaden Helsingfors i dag for å diskutere finanskrisen.

- Dramatisk

- Island opererer nå med tall på mulig nedgang i økonomisk vekst på ti prosent neste år, og det er dramatisk for et nordisk land, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Støre sier også at de islandske bankenes rolle i krisen vil få et større fokus i tiden fremover.

- Det har vært en diskusjon i Island om bankenes rolle og måten de har jobbet på, og den diskusjonen går jeg ut fra vil komme med forsterket tyngde på Island i tiden fremover, sier Støre.

Utvidet kreditten

I dag ble det klart at Norge utvider kreditten til den islandske sentralbanken.

Norge ga i vår en kreditt på 500 millioner euro til Island, men så langt har Island brukt under halvparten av lånet.

Island er det første vestlige landet på over 30 år til å motta et kriselån fra IMF.