NRK Meny
Normal

Isfront i Terra-saken

De ulike partene i Terra-saken skyldte på hverandre i retten i dag. Den tidligere Terra-sjefen skyver alt ansvar for nordlandskommunenes tap over på de to meglerne.

Terra-meglerene Knut Anders Opstad og Harald Nordberg sammen med sine advokater

Terra-meglerene Knut Anders Opstad (nr. 2 fra v.) og Harald Nordberg (t.h.) møtte sammen med sine advokater Bjørn Stordrange (t.v.) og Ian W. Kenworthy (nr. 2 fra h.) i Oslo Tingrett.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Julefreden har på ingen måter senket seg hos Oslo Byfogdembede der partene i Terra-saken var samlet til rettsmøte i dag.

Nett-TV: Terra-topper i retten

Partene skulte på hverandre, og i utspørringene haglet det beskyldninger.

I dag vitnet den tidligere sjefen i Terra Secutirites, Svein Erik Nordang i erstatningssaken som åtte kommuner har reist mot Terra Securities-meglerne Harald Norberg og Knut Anders Opstad.

Legger skylda på meglerne

Nordang avviser at han visste om investeringene som nordlandskommunene gjorde i sommer, en investering som viste seg å ha en langt høyere risiko enn kommunene var klar over.

Det ble en amper stemning da Norbergs advokat Ian Kenworthy gjentatte ganger spurte tidligere administrerende direktør Svein Erik Nordang om dokumenter han hadde signert.

Kenworthy mener disse dokumentene viser at Terra-sjefen visste langt mer om de investeringene kommunene gjorde, enn det han tidligere har innrømmet.

Irritert Nordang

Nordang var tydelig irritert på meglernes advokat og uttrykte flere ganger sinne over spørsmålene.

- Sett deg, nå kan du gå bort, så skal jeg svare, sa han fra vitneboksen.

Nordang har signert på flere sentrale dokumenter. Meglernes advokater mener disse dokumentene beviser at Nordang kjente til investeringspakken som ble solgt til nordlandskommunene.

Nordang fastholdt at han ikke kjente til produktene som meglerne solgte, som innebar at risikoen doblet seg i sommer.

Nordang avviste også at han hadde vært involvert i sammensettingen av investeringspakken.

- Jeg har aldri hatt kontakt med kommunene. Jeg har aldri hatt kontakt med Citibank i denne forbindelse. Jeg hadde ansvaret for 72 ansatte og måtte stole på at internkontrollen avdekket kritikkverdige forhold. Det gjorde den ikke, sa Nordang i retten.

Meglerne dro inn store inntekter

Nordang svarte også på spørsmål fra advokat Bjørn Stordrange, som representerer Opstad, om han mente Opstad og Norberg gjorde en god jobb for Terra Securities.

- De to har gjort en veldig god jobb og tjente mye penger for selskapet. Jeg hadde ikke noe å utsette på de to meglerne, sa han.

Ifølge Nordang kom det først frem i november at Opstad og Norberg hadde feilinformert om risiko og den såkalte trigger-mekanismen. Denne mekanismen gjorde at kommunene måtte skyte inn mer penger når investeringen tapte seg i verdi.

- Jobbet i tospann

Kommunenes advokat Ulf Larsen stilte spørsmål om hvorfor de to meglerne fikk nøyaktig lik bonusutbetaling fra Terra Securities.

- De to har hatt et ønske om å bli honorert likt og mitt inntrykk er at de to jobbet veldig i tospann, sier Larsen.