NRK Meny
Normal

Irland la fram krisebudsjett

Gjeldsrammede Irland legger fram et svært stramt budsjett for 2011 i dag. Det er betingelsene for å motta kriselånene fra EU og IMF.

Finansminister Brian Lenihan presenterer statsbudsjettet for 2011 i dag.

Må kutte utgiftene med 35 milliarder

Irland må kutte utgifter på 4,5 milliarder euro (omlag 35,9 milliarder kroner) og øke skatteinntektene med 1,5 milliarder euro (11,7 milliarder kroner) for å oppfylle kravene fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Det betyr kutt i flere velferdsordninger, mange lavtlønnede vil få høyere skatt og det vil kuttes i lønningene til mange lønnstakere.

2011-budsjettet vil dermed ta hoveddelen av de totalt 15 milliardene Irland over en fireårsperiode har forpliktet seg til å spare.

På grunn av store økonomiske problemer måtte Irland nylig takke ja til en redningsplan verdt 85 milliarder euro.

Protesterer mot kuttene

Analytikere tror parlamentet vil godkjenne budsjettet senere i dag. Kuttene er nødvendige for å innfri kravene fra EU og det internasjonale pengefondet, IMF, stiller for å gi det gjeldstyngede landet med et kriselån på 67,5 milliarder euro.

Utenfor parlamentet demonstrerer flere mot kuttene, og mener flere statsråder kan se frem til generøse pensjoner, mens vanlige folk må godta kutt i sine velferdsgoder.

Politisk krise

Problemene i irsk økonomi har også skapt en politisk krise i landet, og det er ventet at den upopulære statsministeren Brian Cowen vil skrive ut nyvalg så snart krisebudsjettet er godkjent i nasjonalforsamlingen.

EUs finansministre møtes i dag i Brussel samtidig med at eurosonen herjes av gjeldskrise og frykt for at også land som Portugal og Spania skal trenge økonomisk livredning.

Eurogruppen sliter med å enes om hvordan krisen skal håndteres. Tysklands statsminister Angela Merkel avviser to av forslagene som skal diskuteres på møtet, nemlig å øke verdien på EUs krisefond og å utstede obligasjoner for eurogruppen som en samlet enhet, skriver Financial Times.