Internasjonalt populært CO2-anlegg

CO2 lagingsanlegget på oljeplattformen Sleipner vekker internasjonal oppmerksomhet.

 

Sleipner
Foto: HYDRO - HANDOUT / EPA

I løpet av kort tid har det unike anlegget som lageer CO2 under havoverflaten hatt besøk av forskere, politikere og tv-stasjoner fra hele verden.

Med grått hav på alle kanter ligger Sleipnerplattformen midt mellom Norge og England. Blant store rør og gassbrønner skiller en gigantsik kompressor CO2 ut fra gassen som blir henta opp.

Lagres under havet

Som det eneste anlegget i verden blir gassen pumpet ned og lagret under havet forklarer plattformsjef Dag Berg som viser NRK rundt.

- Og det er ikke bare NRK som har vært her,  sier miljødirektør i Statoil Tor Fjæran.

- BBC, Discovery, National Public Radio, France 2 - totalt sett om vi summerer opp har vi hatt opp mot en milliard seere, lyttere og lesere verden over, sier Fjæran.

Stort lagringspotensialet

I tillegg kommer forskere og politikere fra hele verden for å se hvordan gassen blir pumpet ned til et hullrom som ligger en kilometer under havoverflaten.

- Dette lageret kan håndtere utslippene fra kraftanlegg i Europa i hundrevis av år, snakkes det om. Så det er et betydelig lagringspotensiale i denne formasjonen vi lagrer dette i, sier Fjæran.

Statoil mener andre kan frakte CO2 til lageret under olje- og gassriggen Sleipner, men selv lagrer de bare CO2 fra gass som de henter opp over plattformen. Samlet slipper Statoil ut over 10 millioner tonn CO2 i året og det er for dyrt å frakte dette ut til lageret i Nordsjøen, forklarer Statoil.