Ingen streik i Norwegian

Det blir ikke pilotstreik i flyselskapet Norwegian. Flygerne og ledelsen ble enige etter å ha meklet ni timer på overtid.

Partene i meklingen mellom Norwegian og pilotene har kommet til enighet.

HER MØTER DE PRESSEN: Partene opplyste at det ikke pilotstreik i Norwegian.

Siden fredag har YS-forbundet Parat og NHO Luftfart, som representerer Norwegians piloter og flyselskapet, sittet ved forhandlingsbordet på Riksmeklerens kontor i Oslo.

Klokken 09.20 opplyste riksmekler Nils Dalseide at partene nå har klart å unngå streik.

Pilotene har oppnådd en felles tariffavtale og «karrieremuligheter i hele selskapet». Leder i pilotforeningen Halvor Vatnar og Norwegian-sjef Bjørn Kjos kom sammen ut av riksmeglerens kontor mandag morgen.

– Vi har fått til en fornuftig avtale for begge sider. Vi er glade for å unngå streik. Er det noen som absolutt ikke skal rammes, så er det passasjerene, sier konsernsjef Bjørn Kjos til pressen.

– Vi har fått til et system som bygger gode arbeidsplasser framover og som gjør Norwegian sterkere, sier Kjos.

– Hard mekling

Halvor Vatnar sier pilotforeningen har fått gjennomslag for sine krav.

– Det har vært en svært hard mekling der vi har stått langt fra hverandre, men vi har fått gjennomslag for felles tariffavtale i Skandinavia, uavhengig av den omorganiseringen som skjer, sier Vatnar.

Pilotene blir ansatt i et eget selskap, og Norwegian vil opprette datterselskaper i flere land.

– Selv om ansatte blir spredt i flere ulike datterselskaper opprettholder vi et fellesskap i Skandinavia gjennom identisk tariffavtale, sier leder i Parat, Hans-Erik Skjæggeru.

Artikkelen fortsetter under klippet.

– Er det noen som absolutt ikke skal rammes, så er det passasjerene, sier Bjørn Kjos til pressen.

SE VIDEO: Bjørn Kjos fornøyd med utfallet.

Prinsipper, ikke penger

Pilotene varslet streik fordi de er redde for å miste opparbeidede rettigheter. Norwegian ønsket å dele opp dagens tariffavtale i tre – fordelt på Norge, Sverige og Danmark.

Samtidig ville Norwegian overflytte pilotene til et nyopprettet bemanningsselskap og løse disse fra dagens tariffavtaler.

Det kunne innebære at de mistet streikeretten, men Norwegian lovet at pilotene skulle få beholde nåværende lønns- og arbeidsvilkår.

Arbeidstakerne har ment at et slikt grep er uhørt midt under en mekling, mens Norwegian-sjef Bjørn Kjos fremholdt konkurransekraft og hensynet til bedriftens ansatte, skrev NTB søndag.

LES OGSÅ: Lufthavnsjefen lettet

Partene møttes hos Riksmekleren fredag. Anført av mekler Nils Dalseide hadde de satt seg fore å prøve å bli enige i løpet av helgen.