NRK Meny
Normal

Ingen streik i byggeindustrien

Etter å ha meklet på overtid i hele natt, har Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening blitt enige om en løsning.

Trelast

Dersom partene ikke blir enige, kan det fra lørdag bli streik blant ansatte i trelast-, trehus-, trevare-, spon-, glassull-, gipsplate- og betongindustri og betongelementmontasje, lecaproduksjon, snekkeri, teglverk og annen byggevareindustri samt trelastutsalg og byggevarehus.

Foto: Arild D. Moe

Riksmekleren hadde frist til midnatt med å finne ei løsning mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening, men forhandlingene fortsatte utover natten.

Litt før klokka ni lørdag formiddag ble partene enige om ei skisse lagt fram av riksmekler Mats Stensrud. Dermed blir det ingen streik i byggeindustrien.

– Nå har vi kommet i havn. Partene har kommet fram til en forhandlingsløsning, forteller mekler Mats Stensrud til NRK.

Regulering av minstelønna

Heving av minstelønna har vært det sentrale kravet fra Fellesforbundet. Byggeindustrien består av mange forskjellige bransjer med forskjellig lønnsnivå, der betongprodusentene tjener mest, mens ansatte på sagbrukene tjener minst.

Fellesforbundet har derfor krevd en garantiordning, som skal sikre at gjennomsnittslønna i den enkelte bedriften ikke sakker for langt etter gjennomsnittet i bransjen.

Ifølge Stenrud har partene nå blitt enige om ei regulering av minstelønnssatsene til 152,50 kroner for de som har vært ansatt i ett år, mens fagarbeidertillegget er satt til 9,25 kroner per time. Det er også gitt et generelt lønnstillegg på 1,25 kroner med virkning fra 1. april i år.

Overenskomsten for Byggeindustrien fikk også med seg resultatet av felleskravene fra frontfaget med et generelt tillegg på 1,25 kroner per time, pappapermisjon og at ansatte i vikarbyråer skal være omfattet av fellesforbundets overenskomster.

Misnøye på begge sider

Selv om partene nå har kommet til enighet, er ingen av partene helt fornøyde med resultatet.

– De er nok litt misfornøyde på begge sider, og det tar vi som et godt tegn, sier Stensrud til NRK.

Forbundssekretær i Fellesforbundet, Steinar Krog, trekker fram avtalen om betalt omsorgspermisjon og heving av minstelønna som positivt ved utfallet.

– Vi er sånn passe fornøyd, men nok fornøyd til ikke å ha noen problemer med å anbefale resultatet, sier han.

Siri Bergh i Byggenæringens landsforbund er glad for at det ikke blir streik, men er urolig for hvordan løsninga vil slå ut for byggenæringa.

– Det har vært en veldig vanskelig mekling og vi har sittet fryktelig lenge på overtid. I så måte er vi mest fornøyd med at vi har unngått konflikt. Utover det er vi svært bekymret for hvordan dette vil slå ut for en konkurranseutsatt næring, sier hun til NRK.

Omfatter 7000 ansatte

Meklingen omfatter vel 7000 ansatte innenfor byggeindustrien og byggevareutsalg.

Det gjelder blant annet ansatte i trelast-, trehus-, trevare-, spon-, glassull-, gipsplate- og betongindustri og betongelementmontasje, lecaproduksjon, snekkeri, teglverk og annen byggevareindustri samt trelastutsalg og byggevarehus.