Faktisk har ingen annen amerikansk president opplevd et så kraftig fall i indeksene Dow Jones og S&P 500 i løpet av sin innsettelsesdag.
Selv om kursene i New York tok seg kraftig opp igjen onsdag, råder det stor usikkerhet om hvilken vei det går.
Tidligere på dagen ble det meldt om nedgang både i Japan og flere europeiske land.
Økonomiske utfordringer
Det er store strukturelle problemer som må løses, påpeker økonomen Jeffrey Sachs.
Obamas innsettelsestale tegnet et dystert bilde av de økonomiske utfordringene som ligger foran både USA og resten av verden, men ble likevel møtt med jubel av folkemassene.
Optimismen i Washington nådde ikke Wall Street i New York, der kursene falt med over 4 prosent.
Knalltøft Obama gir oss håp og inspirasjon. Tirsdag var en stor dag for verden.
Men samtidig ble han umiddelbart møtt med knalltøffe realiteter, understreket den kjente økonomen Jeffrey D. Sachs da han holdt et foredrag i Oslo.
Sachs er blant annet spesialrådgiver for FNs generalsekretær. USA lider under dype strukturelle problemer, som på de siste 30 årene ikke har vært tatt opp til skikkelig diskusjon.
Demoralisert USA
Det er ingen enighet om veienframover, vi snakker om et splittet, forvirret og demoralisert samfunn, mener Sachs.
Han peker blant annet på økte forskjeller mellom de rike og de fattige, et dårlig offentlig helsetilbud og mangelen på offentlig finansiering.
Finanshøring USAs påtroppende finansminister Timothy Geithner fastholdt onsdag at han og Obama vil iverksette effektive tiltak for å få bukt med problemene, men han innrømmet at utfordringene er store og at det råder stor usikkerhet om hva morgendagen vil bringe.
Senatorer, i denne krisen, vårt finanssystem greide ikke å innfri de mest grunnleggende forpliktelser.
Systemet var for svakt og ustabilt, og på grunn av dette, var systemet urettferdig.
Individer, familier og bedrifter som var forsiktige og ansvarlige, ble ødelagt av handlingene til dem som ikke var det, sa Geithner i en høring i Senatets finanskomite.
Han måtte samtidig forsvare Obamas enorme tiltakspakke for økonomien og fremholdt at den nye administrasjonen vil måtte vise stor handlekraft og påpasselighet for å få økonomien på rett kjøl.
Dyptgripende
Jeffrey Sachs mener at et av hovedproblemene er at amerikanerne selv ikke forstår og heller ikke diskutere disse dyptgripende problemene.
En av Obamas største utfordringer er kanskje at amerikanerne hater skatter og avgifter. Kravet er hele tiden at skattene skal kuttes.
Men om ikke den amerikanske infrastrukturen skal kollapse og fattigdommen øke ytterligere, må skattene økes, understreker Sachs.
Han minner om at skattenivået i USA ikke er hevet siden 1950-tallet. Et skattenivå på 4045 prosent er nødvendig, mener han, og fremhevet den sosialdemokratiske modellen vi har i Norge, som forbilledlig.
11 millioner arbeidsledige i USA
Gedigen oppgave Obama skulle onsdag sette seg ned med sine rådgivere for å gyve løs på oppgaven med å stanse resesjonen.
Men oppgaven er formidabel: 11 millioner amerikanere er uten arbeid, og sparepenger til en verdi av mange tusen milliarder dollar er tapt på aksjemarkedene.
Kongressen har allerede sagt ja til Obamas forespørsel om å gi slipp på andre halvdel av pakken som skal redde finanssektoren, etter at Bush-administrasjonen delte ut den første.
Nå jobber den med en massiv pakke som skal stimulere økonomien, verdt minst 825 milliarder dollar. Selv disse tiltakene, som kommer på toppen av milliarder av offentlig forbruk de siste månedene, kan være for lite til å hindre at nedgangstidene fortsetter.