Influensasyke nordmenn sitter fast i utlandet

Nordmenn som smittes med svineinfluensaviruset H1N1 i utlandet blir nektet hjemreise.

Varmesøkende kamera sjekker passasjerer på flyplassen i Seoul
Foto: Kim Hyun-tai / AP

- Vi har fått flere henvendelser fra folk i utlandet som ikke kommer seg hjem. De blir nektet skyss med fly eller annen kollektivtransport om de har fått påvist svineinfluensa. Andre har spørsmål om avbestilling, sier lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske, Sverre Kjølstad, til NTB.

- Det er ikke helt greit at reisende setter seg på flyet hjem når de er smittebærere, forteller Rønning, sa overlege Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til NRK i går

Må holde hotellsenga

De siste dagene er det turister i Kypros, Spania og Sverige som har slitt med å komme seg tilbake til moderlandet. Noen er innlagt på sykehus, mens andre har fått beskjed om å holde hotellsenga.

Ifølge Rønning er det blitt påvist 30-40 nye tilfeller av influensaen den siste uken, en stor andel av disse har blitt smittet på ferie i i utlandet.

Sverre Kjølstad regner med en rask økning i antall henvendelser i tiden som kommer, blant annet på grunn av den økte medieoppmerksomheten pandemien har fått.

LES: NRK-korrespondent fikk svineinfluensa

Ifølge overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet har Folkehelseinstituttet mottatt mange telefoner den siste tiden fra bekymrede foreldre med barn som er blitt syke i utlandet.

Disse blir oppfordret til å oppsøke lokale helsetjenester og forsikringsselskapet sitt. De som kan gi råd om når og hvordan man skal reise hjem på en trygg måte.

Cherie Blair har svineinfluensa

Mens antall smittetilfeller er doblet i Norge de siste dagene, er antallet seksdoblet i Storbritannia siden sist uke.

Viruset sprer seg raskere enn helsemyndighetene hadde regnet med. Nå skal også Cherie Blair være smittet med svineinfluensa, melder BBC News i dag. Kona til den tidligere statsministeren har avlyst offisielle oppdrag melder den britiske nyhetskanalen.

LES: Cherie Blair har svineinfluensa

Ni nye tilfeller i dag

I ettermiddag hadde Folkehelseinstituttet registrert ni nye tilfeller av svineinfluensa i Norge, og det totale antallet er dermed oppe i 85.

- Tre personer er fra Tromsø og seks er fra Oslo. Alle de smittede har vært på ferie i utlandet, sier overlege Karin Rønning.

Prøver av personer som mistenkes å ha fått viruset, analyseres kontinuerlig, og Rønning regner med at antall bekreftet smittede stiger også utover torsdagen.

LES: Svineinfluensa sprenger kapasiteten