Hopp til innhold

Hva skjedde egentlig med eventyret Nokia?

Finske Nokia har laget både gummistøvler, bildekk og TV-er. Men det var mobileventyret som gjorde Nokia til et av verdens ledende teknologiselskaper. Nå er finnenes stolthet solgt til Microsoft.

Nokia

Nokia var verdens største mobilprodusent, og verdensledende på smarttelefoner langt inn på 2000-tallet. Nå er det finske mobileventyret over.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Det begynte med en papirmølle på 1870-tallet. Siden den gang har selskapet laget både gummistøvler, bildekk og TV-er. Men det var verdensledende mobiltelefoner som virkelig gjorde Nokia til et globalt selskap av betydning.

 Nokia sin toppmodell i 1999. Nokia 6210.

Nokias toppmodell i 1999, legendariske 6210.

Foto: Nokia

På slutten 1990-tallet var Nokia verdens største produsent av mobiltelefoner. Alle kjente den karakteristiske ringetonen. I 2000 var Nokia ifølge Business Week verdens niende mest verdifulle selskap, med en markedsverdi tilsvarende 2088 milliarder kroner.

Tirsdag morgen kom nyheten om at amerikanske Microsoft kjøper Nokias mobildivisjon, for en pris som tilsvarer børsverdien av finanskonsernet Gjensidige.

Alt tyder på kjøpet vil gå gjennom hos myndigheter og aksjonærer. Kassa i selskapet er nær tom, og det som blir igjen av Nokia får tilført 12 milliarder i umiddelbar finansiering, totalt 44 milliarder kroner når kjøpet er gjennomført.

Det som blir igjen av selskapet, er divisjonen for nettverkstjenester, Nokia HERE, som skal konkurrere med Google Maps, samt Advanced Technologies, som sitter med patentrettighetene.

– Alt endret seg med iPhone

– Nokia var helt dominerende på markedet for mobiltelefoner fra 2000-tallet og oppover, og ble bare bedre og bedre på smarttelefoner, sier Sigvald Sveinbjørnsson, redaktør i nettstedet Digi.no.

Så kom iPhone i 2007.

Sveinbjørnsson mener at Nokia ikke skjønte hva som skjedde da Apple «gjenoppfant» smarttelefonen med svært enkelt brukergrensesnitt. Året etter kom Appstore, hvor brukerne kunne kjøpe applikasjoner i Apples egen virtuelle butikk.

Omtrent samtidig kom det åpne operativsystemet Android.

–Nasjonalfølelsen har fått juling hver dag

– Den finske nasjonalfølelsen og stoltheten over Nokia har fått juling hver dag siden iPhone ble lansert. Nå er problembarnet ute, og nå kan selskapet konsentrere seg om noe annet. Jeg tror dette er en god dag for Nokia, det har alltid vært et innovativt selskap, sier Sveinbjørnsson.

Nokia har vært et selskap i store finansielle problemer, som når kjøpet er gjennomført vil få tilført anslagsvis 44 milliarder kroner.

– Det vil være et stort selskap som kan finne opp en ny industrievolusjon for finnene, sier Digi-redaktøren, som minner om at Microsoft ikke får med seg rettighetene til Nokia-navnet.

– Timingen var gal

Henning Meese, ansvarlig redaktør i Computerworld

Henning Meese, ansvarlig redaktør i Computerworld

Foto: Leif Kirknes/Computerworld

Redaktør Henning Meese i Computerworld sier at problemene for Nokia blant annet skyldtes for dårlig infrastruktur og båndbredde på det tidspunktet da selskapet lanserte sine første «smarte telefoner».

– Nokia var tidlig ute med smarttelefoner med internettilgang, lenge før Apple. Problemet var at båndbredden var så marginal, det gikk altfor tregt til at folk følte at det var nyttig nok, sier han.

Meese sier at iPhone ble oppfattet som et fantastisk produkt da den kom.

– Da Apple kom, hadde de en kulhetsfaktor som tok alle på senga. Alle trodde at 3G var for tregt og ikke fungerte godt nok, men plutselig eksploderte det. Timingen for Apple var riktig, og gal for Nokia, sier han.

– Bra for konkurransen og forbrukerne

Computerworld-redaktøren tror at Microsoft nå kommer til å bli en seriøs utfordrer til Apple og Android som hittil nærmest har vært enerådende på markedet.

– Det er bra for konkurransen dersom Microsoft med kjøpet av Nokia nå blir en seriøs utfordrer til Apple og Android. Alle har word og outlook på sine PC-er. Det kan gi Microsoft en fordel dersom man kan holde seg til samme infrastruktur. også på mobil, I det ligger en enorm fordel som bare Microsoft har. Jeg tror det tilsier at selskapene sammen blir en stor spiller, men samtidig er de i en utfordrer-posisjon, sier han.

Meese mener at mange finner trolig er lei seg over at mobileventyret er forsvunnet ut av landet.

– For Norges del ville det gjort vondt på samme måte som hvis Statoil hadde blitt solgt til amerikanerne, sier han.