NRK Meny
Normal

Høy oljepris kan øke fattigdom

Høy vekst i utviklingsland har de siste 15 årene løftet rekordmange ut av fattigdom. Men nå ser Verdensbanken mørke skyer i horisonten. Den høye oljeprisen kan bremse utviklingen til neste år.

Dagligvareforretning i Accra, Ghana
Foto: Olivier Asselin / AP

Snart publiserer Verdensbanken rapporten Global Economic Prospects 2008.

Her ser de inn i krystallkulen og kommer med sine prognoser for det kommende året.

Rapporten viser både til oppmuntrende og dystre framtidsutsikter for utviklingsland.

 

På den ene siden har en rekke utviklingsland både hatt mye høyere økonomisk vekst og raskere teknologisk utvikling enn noen rike land de siste 15 årene.

Gapet fortsatt stort

Men gapet er fortsatt stort – den teknologien som gjør at man virkelig kan tjene penger er stort sett forbeholdt de rikeste landene.

Norge importerer for eksempel mer enn noensinne. Men de klærne og lekene vi importerer fra Kina blir stadig billigere i forhold til oljen og oljeteknologien vi eksporterer.

Derfor tjener vi stadig mer på tross av at vi kjøper mye mer enn vi selger.

Likevel har det vært en eventyrlig vekst i mange store utviklingsland, noe som har løftet rekordmange ut av fattigdom.

Frykter oljepris

Men Verdensbanken frykter at oljeprisen kan bremse utvklingen til neste år. I tillegg er de bekymret for mer ustabile markeder.

Men på sikt mener administrerende direktør i Verdensbanken Greame Wheeler at det ser mer lovende ut for verdens fattige.

- Rask teknologisk framgang i utviklingsland har vært avgjørende for å redusere fattigdom de siste tiårene. Integrering i de globale markedene har spilt og kommer fortsatt til å spille en nøkkelrolle.

- En styrking av den teknologiske kompetansen og rammevilkårene for nyskapende bedrifter i u-land vil være avgjørende for suksess i framtida, mener Wheeler.