Hopp til innhold

Prislappen for Telenors India-eventyr kan fortsatt bli for høy

Telenor må betale mindre enn fryktet for å skaffe seg mobillisenser i India. Men en prislapp på åtte milliarder norske kroner er fortsatt svært høy, mener analytiker.

Telenor India

AVGJØRENDE: India Times betegner auksjonen som «avgjørende» for Telenors indiske datterselskap Uninor og andre selskaper. Hvis selskapet ikke får lisens, må de stenge ned virksomheten i landet.

Foto: DANISH SIDDIQUI / Reuters

Indiske myndigheter har i dag avgjort at startprisen for auksjonen for nye mobillisenser for hele India settes til 140 milliarder indiske rupi, vel 15 milliarder norske kroner.

Startprisen er 20 prosent lavere enn anbefalingen fra det indiske teletilsynet TRAI.

– Det er lavere enn det som var foreslått. Selvfølgelig er det da enklere for oss å sette oss ned og begynne å regne på ulike scenarier. Så får vi se på detaljene hvordan dette slår ut, sier Glenn Mandelid, Telenors informasjonssjef for Asia, til NRK.

Telenor er tidligere fradømt sine gamle mobil-lisenser. Teleselskapet har tidligere uttalt at indiske myndigheter måtte endre de foreslåtte betingelsene knyttet til utrullingskrav, tilgjengelig spektrum, betalingsbetingelser og startpris for at de skal være i stand til å kunne delta i en kommende lisensauksjon.

– Skyhøyt nivå

Teleselskapet sier seg fornøyde med å ha blitt hørt. Til NRK uttaler de at de vil avvente auksjonsdokumentene, som inneholder samtlige rettigheter og plikter som følger med lisensene, før det blir med i budrunden. Etter planen skal denne gjennomføres innen tidsfristen 31. august.

– Telenor har fått en avklaring, og i så måte noe å jobbe videre ut fra. Men prislappen for å videreføre operasjonen blir fortsatt meget drøy, sier Telenor-analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Ole Petter Kjerkreit, analytiker i ABG Sundal Collier

NEDSKALERT ELLER UT: Ole Petter Kjerkreit, analytiker i ABG Sundal Collier, mener det uansett blir dyrt for Telenor å fortsette i India, og venter en nedskalering av virksomheten.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Investorer ser at prisene for de indiske telelisensene blir høye, selv om de er lavere enn i et «worst case»-scenario, påpeker han.

– Det er en reduksjon fra den skyhøye prisen som teleregulatoren foreslo, men en reduksjon på 22 prosent fra et skyhøyt nivå er fortsatt et høyt nivå, sier Kjerkreit til NRK.

Mumbai kan bli for dyr

Teleselsapet har før i dag signalisert at de vil skalere ned virksomheten i India noe, fra 13 områder til ni, opplyser Kjerkreit.

– Hvis prisen for å fortsette i de ni områdene er vel åtte milliarder norske kroner bare i lisensavgifter, er det en for drøy regning å ta til at det er forsvarlig, mener analytikeren.

– Investorer forventer nok en ytterligere nedskalering. Jeg vil tro at de for alvor går i tenkeboksen om hvilke områder de vil by på.

Prisen for lisenser i de ulike regionene varierer nemlig stort.

– I noen områder vil det være høyst mulig å fortsette, mens det i andre områder kan bli altfor dyrt. For eksempel i Mumbai, sier han.

Juridisk smørje

Enkelte har fryktet at Telenor må gi opp India hvis lisensprisene hadde blitt satt for høyt. Det kan fortsatt være aktuelt å avslutte helt i India, tror Kjerkreit.

– Hvis Telenor skal videreføre virksomheten, forutsetter det at de får kvittet seg med partneren Unitech og at de får inn en ny partner, påpeker analytikeren.

Han minner om at Telenor denne uken har forsøkt å legge ut Uninor for salg, men at Unitech har motsatt seg dette.

– Situasjonen med Unitech er en juridisk smørje. Det er slett ikke sikkert at Telenor klarer å kvitte seg med partneren og får på plass et nytt partnerskap på noen få uker. Da kan det bli vanskelig å få videreført virksomheten, påpeker Kjerkreit.

Indiske Economic Times betegner auksjonen som «avgjørende» for selskaper som Telenors indiske datterselskap Uninor og Sistema Shyam Teleservices. Hvis de ikke får en lisens som følge av auksjonen, må de stenge ned virksomheten i India, ifølge avisen.

Man snakker i mobiltelefon foran en stengt butikk med Uninor-reklame i India

En mann snakker i mobiltelefon foran en stengt butikk med Uninor-reklame i India.

Foto: DANISH SIDDIQUI / Reuters