Vil vurdere enklere regler for skjenkebevilling

– Fireårsregelen hindrer investeringer og etableringer, sier NHO Reiseliv. Nå sier helse- og omsorgsminister Bent Høie at det snart kan bli en endring av loven om skjenkebevilling.

Alkohol halvliter øl

NHO Reiseliv mener at fireårsregelen i praksis handler om en byråkratisk fornyelse. Men det kan se ut som at denne regelen kommer til å bli endret før neste fornyelse. Illustrasjonsbilde.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Ifølge alkoholloven kan serveringssteder i Norge maksimalt få skjenkebevilling i fire år. Denne bevillingen bortfaller automatisk 30. juni året etter kommune- og fylkestingsvalg.

NHO Reiseliv er kritisk til at skjenkebevillinger må fornyes hvert fjerde år, skriver E24.

– Har man først fått skjenkebevilling, og man ikke bryter alkohollovens bestemmelser, er det lite hensiktsmessig at man må søke på nytt hvert fjerde år, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Byråkratisk fornyelse

NHO Reiseliv mener at fireårsregelen i praksis handler om en byråkratisk fornyelse.

Organisasjonen synes at denne regelen ikke fungerer som en bortfallsregel som ivaretar lokaldemokratiet.

– Fireårsregelen skaper dessuten ikke bare uforutsigbarhet for bedriftene, gjennom at den hindrer investeringer og etableringer, men også for de ansatte i næringen, som i praksis er ansatt på åremål, sier Krohn Devold til avisen.

Bent Høie i Stortinget

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at det snart kan bli en endring av loven om skjenkebevilling. Arkivbilde.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB Scanpix

Høie vil se på muligheter for å gjøre endringer

Men det kan se ut som at denne fireårsregelen kommer til å bli endret.

Venstres Sveinung Rotevatn har på Stortingets hjemmeside nemlig stilt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie om det er aktuelt å endre loven. Til dette spørsmålet har Høyre-politikeren gitt følgende svar:

– Jeg vil se nærmere på muligheter for å gjøre endringer i fireårsbestemmelsen som reduserer byråkratiet og usikkerheten for næringen.

Samtidig sier Høie at han ønsker å ivareta hensynet til det lokale selvstyret, behovet for å luke ut useriøse aktører og kommunenes ansvar og mulighet for en forsvarlig folkehelsepolitikk.

– Jeg vil også vurdere om det er andre grep som kan tas både for å redusere usikkerhet og byråkrati knyttet til fornyelsesprosessen og for å ivareta de hensynene som taler for fireårsregelen, skriver Høie videre.

Skal være avklart før neste periode

Helse- og omsorgsministeren viser til at neste kommunevalg er i 2015, og at fristen for neste fornyelse av kommunale bevillinger følgelig er 20. juni 2016.

– Jeg tar sikte på at det før neste fornyelse skal være avklart hvilke regler som skal gjelde for bevillingsperiode og fornyelser, skriver Høie videre.

Krohn Devold sier at de ser svært positivt på signalet om at Høie vil gå inn for å gjøre endringer av loven om skjenkebevilling.

– Vi venter spent på fremdriften, og starter nedtellingen til neste kommunevalgperiode 2016-2020, som starter med kommunevalget i 2015, sier hun.