NRK Meny
Normal

Hodebry for Siemens

I dag må Siemens bestemme seg for om de skal godta eller avvise boten fra Økokrim. Enten må de innrømme skyld og betale 9 millioner kroner i bot, eller risikere rettssak.

Anne Kathrine Slungård

Styreleder i Siemens Anne Kathrine Slungård bestemmer seg i dag.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

I fjor ble Siemens Business Services (SBS) ilagt en foretaksbot på ni millioner kroner etter avsløringen om overfakturering av Forsvaret i it-prosjektet FisBasis.

 - Grovt bedrageri

Økokrim kaller dette grovt bedrageri. Siemens har hele tiden sagt det bare var en beklagelig feil de gjorde.

Siemens hodebry nå er om de skal godta - og akseptere at det ble gjort med overlegg - eller avvise og risikere rettssak. Ett tredje alternativ er å godta boten men likevel si at overfaktureringen ikke ble gjort med vilje, men at de ikke ønsker rettssak.

Dersom Siemens blir dømt i en rettssak, kan de risikere at de blir boikottet som leverandør i offentlige anbudsrunder. Derfor mener mange at de er best tjent med å godta boten.

- Overfakturerte for 60 mill.

Ifølge Økokrim har det heleide Siemens-selskapet overfakturert Forsvaret for mer enn 60 millioner kroner i forbindelse med it-leveranser fra 2000 til 2005.

Fra før er Siemens og Forsvarsdepartementet blitt enige om at SBS skulle tilbakebetale 75,6 millioner kroner på grunn av overfaktureringen, inkludert renter, moms og saksomkostninger.

Men før jul ble altså SBS også ilagt en foretaksbot.

- Utsatt flere ganger

Etter ønske fra Siemens er svarfristen utsatt flere ganger. Ledelsen i Siemens Norge ba om mer tid for å finne ut hva slags konsekvenser det vil få for dem å vedta eller avvise boten.

- Vår avgjørelse kommer mellom klokka 15.00 og 16.00 fredags ettermiddag, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus til nrk.no.