Lorentzen hjalp Hydro med Vale-oppkjøp

Søndag lyktes Hydro med Norgeshistoriens største oppkjøp. Med hjelp fra Erling Lorentzen var Hydro nær en avtale med gruveselskapet Vale for allerede fire år siden.

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Erling Lorentzen er gift med prinsesse Ragnhild og er dermed kongens svoger. Han bor og jobber i Rio de Janeiro i Brasil.

LES: Hydro kjøper deler av Vale

Han ble for fire år siden brukt som en slags hemmelig lobbyist da Hydro forsøkte å sikre seg brasilianske gruver.

- Det var snakk om dette spørsmålet for noen år siden. Det var interesse fra reitens side allerede den gang. Dette har de greid å gjøre ganske hemmelig, sier Erling Lorentzen til NRK.

Flere kilder i Hydro-systemet bekrefter Lorentzens opplysninger.

Lyktes ikke

Den gang lyktes ikke Hydro å komme havn med avtalen.

Gruveselskapet Vale ville ikke ha en aksje i et selskap som drev med mye annet enn aluminium

- Hydro var ikke et rent aluminiumsselskap den gang. Vale var ikke interessert i en aksje som besto av mange rare ting inklusiv olje, så vi hadde ikke noe oppgjørsvaluta, sier tidligere toppsjef i Hydro, Eivind Reiten.

Selge ut andre deler

Reiten ble desto mer ivrig på å selge ut alle andre deler av Hydro. Salget av Hydros olje og gass til Statoil var en viktig brikke i dette.

Han gir likefullt dagens Hydro-ledelse æren for Norgeshistoriens største oppkjøp.

- Det er ingen tvil om at dette har stått høyt på ønskelisten. Det har tydeligvis blitt gjort en kjempejobb fra ledelsen i de to selskapene for å få det til og det er supert, sier Reiten.