Normal

Historisk dårlig fra oljefondet

Finanskrisen rammer oljefondet knallhardt. Resultatet i 3.kvartal er det dårligste i fondets historie.

Foto: Erik Thorberg / Scanpix

Oljefondet tapte 173 milliarder kroner i 3.kvartal, viser Norges Banks 3.kvartalstall fra Statens Pensjonsfond utland.

Tapet tilsvarer en avkastning på minus 7,7 prosent, det svakeste i fondets historie.

Yngve Slyngstad

- Usikkerheten i finansmarkedene tiltok dramatisk, og fondets avkastning har vært preget av dette, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, NBIM.

Foto: Fotograf Sturlason

- Dramatisk dårligere enn markedet

Den dårlige avkastningen gjør at oljefondet gjør det enda svakere enn den såkalte referanseindeksen som fondet sammenligner seg med. Oljefondet har nytt stor respekt i finansmiljøene i en rekke år nettopp fordi fondet har gjort det litt bedre enn markedene år etter år.

Dette er det nå en foreløpig slutt på. I 3.kvartal gjorde fondet det 1,84 prosent svakere enn referanseindeksen fondet sammenligner seg med, og de siste tre årene har Norges Bank i snitt gjort det nesten 0,7 prosentpoeng dårligere enn markedet.

Sjeføkonom Harald Magus Andreassen i First Securities er overrasket over at oljefondet gjør det så svakt.

- Oljefondet gjør det dramatisk dårligere enn markedet, og har blåst fire års normalt meravkastning på ett eneste kvartal, sier Andreassen til NRK.

Sjeføkonomen mener likevel det er for tidlig å treffe en endelig dom over Norges Banks forvaltning av oljefondet, fordi markedsutslagene er så ekstreme på grunn av finanskrisen.

Rekordtilførsel av friske oljekroner

Ved utgangen av 3.kvartal var oljefondet verdt 2 120 milliarder kroner - opp 128 milliarder kroner fra utgangen av 2.kvartal på grunn av tilførsel av friske penger fra finansdepartementet. Aldri tidligere har oljefondet fått tilført så mye penger i løpet av et kvartal.

Kan kjøpe "billige" aksjer

Sommeren 2007 bestemte Stortinget at oljefondet skulle endre taket på hvor stor andel aksjer fondet kunne sitte med som andel av sin totale portefølje, fra 40 til 60 prosent. Denne andelen har siden vært økende, og er for tredje kvartal i underkant av 53 prosent.

Finansdepartementet peker på at fallet i verdens aksjemarkeder gjør at verdien på aksjene fondet allerede eier faller, men samtidig reduseres prisen på nye aksjeinvesteringer.

Som en av verdens mest langsiktige investorer med svært dype lommer, kan oljefondet kjøpe "billige" aksjer i bøtter og spann etter de verste fallene i aksjemarkedene siden 30-tallet. Det kan gi oljefondet historisk gode kjøpsmuligheter.

- Jeg er trygg på at fondets investeringer over tid vil gi god avkastning til en risiko som er godt innenfor det vi kan tåle, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Kristin Halvorsen

- Vi kan ikke være tilfredse med tap i Norges Banks aktive forvaltning, men også disse resultatene må vurderes over lang tid, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX