Hopp til innhold

160 familier kastes ut hver dag

Den økonomiske krisen gjør at stadig flere familier ikke har råd til å betale husleie i Spania. Resultatet er at de kastes ut. I de fleste tilfeller er barn involvert.

Video 160 familier kastes ut hver dag i Spania

SE VIDEO: Spania er i krise, og det får denne jenta merke på kroppen. Snart blir hun og familien kastet på gata.

Familiefaren Ghailil mistet jobben i byggeindustrien, selv om han så gjerne ville fortsette. Uten jobb greier han ikke å betjene boliglånet. I blokka familien nå må forlate står andre leiligheter allerede tomme.

Eieren av bygget har murt igjen inngangspartiet for å unngå husokkupanter.

Spania er i krise, og det har familien på tre fått merke. De personlige eiendelene er ferdig pakket i esker. Ghailil, kona og datteren vet ikke hva som venter dem nå.

– Jeg ønsker å jobbe. Jeg har lyst til å kunne betale huslånet, sier Ghailil.

Ikke alene om å måtte flytte

Ifølge organisasjonen som hjelper folk som ikke klarer boliglånet, kastes 160 famiier ut av hjemmene sine hver dag i Spania. I de fleste tilfeller, som i Ghailils, er barn involvert.

De samme bankene som kaster folk på gata ble denne helgen reddet av en enorm hjelpepakke fra EU og Valutafondet. 758 milliarder kroner skal gå til spanske banker. Ikke alle er glad for det som nå skjer.

– Det er en katastrofe. Politikerne er en katastrofe, landet er en katastrofe. Vi blir svindlet over alt. Verken arbeid eller ærlighet er verdt noe som helst. Vil du at jeg skal fortsette? For meg ser alt helt svart ut, sier Jose Luis, som NRK møter i Barcelona.

– Bra at de har bedt om lån

Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken

Ida Wolden Bache er seniorøkonom i Handelsbanken.

Ida Wolden Bache er seniorøkonom Handelsbanken. Hun mener det er bra at Spania nå innsett at de har et problem og derfor bedt om et lån.

– Dette var den eneste løsningen. Nå får bankene tilgang på kapital, og det vil hjelpe på kort sikt, sier Wolden Bache til NRK.no.

De spanske bankene skal låne 100 milliarder euro, altså 758 milliarder kroner.

– De har tatt litt i her. Pengene skal jo betales tilbake, og det er den spanske staten som står ansvarlig for lånet.

Men krisen er langt fra over, selv om bankene nå får penger, forklarer økonomen.

– Økonomien er så svak, og vi ser jo at det rammer befolkningen. Det er helt nødvendig at Spania nå greier å skape arbeidsplasser. Jo lenger folk går ledige, jo større fare er det for at de aldri vil komme tilbake i jobb.

– Det vil bli verre

Spanias statsminister

Spanias statsminister Mariano Rajoy møtte pressen søndag.

Foto: DANI POZO / Afp

Spania har EUs høyeste arbeidsledighet, og den kommer til å øke, skal vi tro statsminister Mariano Rajoy.

Søndagens pressekonferanse ga ikke akkurat håp til spanjolene.

– Det kommer til å gå fra ille til verre for Spania i en periode, til tross for hjelpepakken, sa statsministeren, som tviholder på at landet trenger lånet for å unngå fullstendig økonomisk kollaps.

Seniorøkonomen i Handelsbanken ser ingen ende på krisen så langt.

– Det er jo det som er så vanskelig, vi vet jo ikke når dette vil være over. Men jeg vil på ingen måte avskrive den økonomiske krisen, sier Wolden Bache.