NRK Meny
Normal

Her er Norges opsjonskonger

Til tross for stor debatt om opsjoner, sitter fortsatt toppsjefene i norske børsnoterte selskaper med opsjoner verdt flere hundre millioner kroner. Det skriver Finansavisen.

Thorleif Enger

Yarasjef Thorleif Enger er den i norsk næringsliv som sitter på den største opsjonsgevinsten, med 141 millinoner kroner. Han kan imidlertid kun realisere gevinster for inntil 15 millinoner årlig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Selv om det for mange har vært trist og leit å være aksjonær i mange av selskapene selskapene på Oslo Børs siden nyttår, er det fremdeles noen som har grunn til å smile litt ekstra bredt før de tar sommerferie.

Mange toppledere i norske børsnoterte aksjeselskaper sitter søkklastet med opsjoner, viser en gjennomgang Finansavisen har gjort av norske toppsjefers opsjonsbeholdning.

Thorleif Enger troner på toppen

Den ubestridte opsjonskongen er den avtroppende konsernsjefen Thorleif Enger i Yara. Enger sitter med opsjoner til en verdi av svimlende 141 millioner kroner i gjødselselskapet. Yara har steget betydelig i verdi siden årsskiftet, blant annet på grunn av fokus på høye matvarepriser.

Det skal legges til at selskapet har opplevd en eventyrlig kursutvikling siden Enger tok over som toppsjef for snaut ti år siden.

Jon Fredrik Baksaas

Sjefen i Telenor eier 330 000 opsjoner i Telenor, som er verdt mer enn 18 millioner kroner med dagens aksjekurs.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Men også Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas skulle ha til salt på maten - på dagens kursnivåer sitter han med opsjoner som er verdt 18,6 millioner kroner.

I går ble det kjent at kinesiske China Oilfield Services vil kjøpe riggkjempen Awilco. Toppsjef Henrik Fougner sitter med opsjoner for 24 millioner kroner - og skulle dermed trolig greie seg brukbart også dersom kineserne ikke vil ha til å lede skuta videre.

Opsjoner er omstridt

Regjeringen er sterk motstander av opsjonsordningene, og vil ikke lenger at ledere i statseide eller delvis statseide selskaper skal få opsjoner som en del av lønnspakken.

Likvel sitter altså sjefen i Yara, som staten eier 36 prosent av, med opsjoner som er verdt mer enn 140 millioner.

Så mye er toppsjefenes opsjoner verdt

Så mye er toppsjefenes opsjoner verdt

Selskap

Konsernsjef

Verdi av opsjoner

Yara

Thorleif Enger

141 millioner

Awilco

Henrik Fougner

24,2 millioner

Orkla

Dag J. Opedal

21,2 millioner

Telenor

Jon Fredrik Baksaas

18,6 millioner

Seadrill

Alf C Thorkildsen

15,8 millioner

Schibsted

Kjell Aamodt

4,3 millioner

Tandberg ASA

Fredrik Halvorsen

4 millioner

TGS Nopec

Hank Hamilton

3,6 millioner