Hopp til innhold

Hellas skal kreve erstatning for tysk okkupasjon

Greske myndigheter har bestemt seg for å forfølge kravet om krigserstatning fra Tyskland, opplyser utenriksminister Dmitris Avramopoulos.

Dimitrios Avramopoulos

Utenriksminister Dmitris Avramopoulos vil ikke si hvor stort kravet mot Tyskland blir.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

Ideen ble luftet i fjor høst, etter enorm misnøye med innstrammingstiltakene som ble innført for å møte kravene til et kriselån fra EU, ESB og IMF.

Landets offentlige regnskapsbyrå fikk jobben med å samle inn tallmaterialet, og nå har finansdepartementet ferdigstilt en rapport som inneholder alle tilgjengelige dokumenter om temaet fra de siste 60 årene.

Alt skal overleveres til myndighetenes juridiske rådgivere, som skal finne ut hvordan man formelt skal fremme kravet. Dermed blir det en realitet, melder Reuters.

– Vi vil forfølge enhver mulighet til å få et resultat. Man kan ikke sammenligne tidene, men man kan heller ikke viske ut minnene, sa Avramopoulos i parlamentet onsdag.

Forkjempere for erstatningskravet har anslått at Tyskland skylder Hellas minst 800 milliarder kroner, men Avramopoulos vil ikke si noe om hvor stort kravet blir.

Les mer: Hellas vil kreve krigserstatning

Tyske soldater foran Akropolis

Tyske soldater foran Akropolis under 2. verdenskrig.

Foto: akg-images / akg-images

– Har ingenting med finanskrisen å gjøre

Kravet er ikke videre populært i Tyskland, som allerede tar mesteparten av regningen for grekernes krisepakke på 240 milliarder euro.

Tyskland betalte ut 115 millioner mark til greske krigsofre i 1960, i tillegg til erstatninger til ofre for tvangsarbeid under den tyske okkupasjonen.

Grekerne mener imidlertid at de fortsatt har utestående gjeld etter tvungne, rentefrie lån og tvungen eksport under 2. verdenskrig.

– Saken ble ikke avsluttet på en gjensidig akseptabel måte. Ingen gresk regjering har frasagt seg kravene. Det som ble nektet oss, krever vi, sier Avramopoulos.

Han mener det er galt å hevde at krigsskadeerstatningen og redningspakken har noe med hverandre å gjøre.

– Det er feil fordi denne erstatningen har vært en åpen problemstilling i 60 år, og ikke har noen plass på finanskrisens tidslinje. En erstatning vil viske ut en mørk flekk på historien, og åpne et nytt kapittel i forholdet vårt. Det er for stort til å passe inn i rammene til finanskrisen, sier han.

Kan dra Hellas ut av gjeldskrisen

Avramopoulos erkjenner imidlertid at saken skulle ha vært behandlet for lenge siden, og understreker at kravet ikke må oppfattes som fiendtlig.

– Folket har selv fordømt denne fortiden, og forstår at grekernes posisjon ikke på noen måte identifiserer dagens demokratiske Tyskland med landets nazistiske fortid, sier han.

Den skjøre koalisjonsregjeringen i Hellas har hittil fått skryt av Tysklands forbundskansler Angela Merkel for arbeidet med å rydde opp i den greske økonomien.

Ifølge Reuters ble statsminister Antonis Samaras presset til å ta opp erstatningskravet av opposisjonspartiet Syriza, som kjemper mot redningspakken.

Forkjemperne for et erstatningskrav viser til Paristraktatene fra 1946, og mener Tyskland skylder Hellas nærmere 800 milliarder kroner.

Dersom kravet blir tatt til følge, vil det kunne dra Hellas rett ut av gjeldskrisen.

Les også: Grekerne ber om mer tid til sparetiltak
Les også: EU: Lys langt fremme i tunnelen for eurolandene