Hopp til innhold

Bernanke advarer mot for harde kutt

Sentralbanksjefen i USA, Ben Bernanke, advarer de folkevalgte mot å kutte for hardt i budsjettet. Knut Magnussen, seniorøkonom i DnB Nor Markets, advarer mot konsekvensene harde kutt kan ha for norsk økonomi.

USA-FED/BERNANKE U.S.

Ben Bernanke seier Kongressen ikkje må bli for ivrig på sparefronten, fordi det kan styra økonomien i USA lenger ned i grøfta.

Foto: JASON REED / Reuters

Dersom politikerne kutter for kraftig i budsjettet, kan det bli en betydelig hemsko for veksten i USA, mener Bernanke.

– Et viktig mål er å unngå finansielle tiltak som kan hemme en positiv utvikling i økonomien, sa Bernanke i en tale i Washington tirsdag.

– Sentralbanken vil ta grep

Den største økonomien i verden vokser langt saktere enn ventet første halvdel av 2011, og amerikanernes tillit til politikerne og statsøkonomien er tynnslitt.

Arbeidsløsheten i landet ligget på rundt ni prosent. Hele 46 millionar mennesker, eller 15 prosent av innbyggerne, lever under fattigdomsgrensa.

Bernanke mener høy arbeidsløshet og krisa i Europa hindrer økonomisk bedring i USA.

Sentralbanken må bidra for å få til ny giv i økonomien, men den amerikanse befolkningen er også avhengig av at politikerne ikke strammer sparebeltet for hardt, sier Bernanke.

– Sentralbanken er villig til å ta ytterligere grep for å hjelpe til med å stable økonomien på beina igjen, sier han.

Knut Magnussen

Seniorøkonom Knut Magnussen følger situasjonen i USA med bekymring.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Betydning for den norske økonomien

Seniorøkonom i DnB Nor Markets, Knut Magnussen, følger den økonomiske situasjonen i USA med spenning.

– Det er naturligvis av betydning for Norge hva som skjer i verdens største økonomi. For vår del er det helt avhengig av hvor ille situasjoen blir, sier Magnussen.

– Det har jo stoppet opp en del der allerede, og det er en fare for ny nedgang, sier Magnussen, som deler Bernankes bekymring over situasjonen i Europa.

– For Norges del er det egentlig større grunn til å frykte det som skjer i Europa. Samtidig er USA en større økonomi enn Europa, og det at markedene faller der, merker vi også her, sier Magnussen.

Dominoeffekt

Han ser ikke bort fra at man kan få en negativ dominoeffekt, dersom situasjonen i USA blir verre.

– Dårligere tider i USA kan svekke konjunkturene i Europa ytterligere, noe som kan påvirke Norge, sier Magnussen, som mener Bernankes frykt for budsjettkutt er reell.

– Hvis ikke amerikanerne stimulerer budsjettet, kan de falle enda mer, sier Magnussen, som registrerer at sentralbanksjefen sier at han er villig til å «ta grep».

– Men det er egentlig lite han kan gjøre, og det er derfor han sender ballen over til politikerne. Han har lovet å holde styringsrenta lav i to år, men det hadde ikke så mye effekt.

Sentralbanken i USA (FED) satte i gang flere tiltak under finanskrisa og den økonomiske nedgangen i 2008-2009.

Styringsrenta ble kutta til null i januar 2009 og balanseregnskapet ble mer enn tredobla, til rekordhøye 2,9 trillionar dollar.

– Må ikke stramme inn her og nå

I september sa Bernanke også at det skulle kjøpes mer verdipapirer, primært statsobligasjoner, med lang løpetid, og selges mer verdipapirer med kort levetid, for på den måten å få det langsiktige rentenivået ned.

– Hvis ikke dette gir ønsket effekt, er alternativet å kjøpe mer verdipapirer, noe de også gjorde første halvår i år, sier Magnussen, som påpeker at det har vært motstand mot denne politikken.

– Det er grunn til å stille spørsmål til hvor effektiv den er. Mye tyder på at effekten ikke er så sterk, mye på grunn av at de langsiktige rentene allerede er lave. Samtidig har det vært en ytterligere nedgang de siste dagene, noe som kan tyde på at det fungerer, sier Magnussen.

– Men er det ikke logisk at et land med stor gjeld foretar kutt i utgiftene?

– Amerikanerne må utvilsomt stramme til fremover, men de må ikke nødvendigvis gjøre det her og nå. Kongressen bør legge frem en plan for innstramning, men gi gass nå, og komme med en plan for gjeldslettelser på lang sikt.

Vanskelig for Obama

Magnussen påpeker at det var noe av dette Obama prøvde på da han la frem «jobbpakkene» for noen uker siden.

I september la Obama frem en økonomisk pakke verdt 447 milliarder dollar, som skulle sørge for jobbvekst. I den forbindelse saObama USA nå står overfor en nasjonal krise.

– Men det er ikke sikker han vil få gjennomslag for dette, for republikanerne har ikke så mye å hente på å hjelpe Obama ett år før neste valg, sier Magnussen.

LES OGSÅ: Obama: – Tøffe tider - men vi er tøffare