Hopp til innhold

Handlingsregelen nås i år

Økte skatteinntekter fra folk og bedrifter gir staten mer å rutte med, uten å bruke mer penger av oljefondet.

Oseberg, Nordsjøen

Oseberg-området i Nordsjøen sørger for mange inntekter til Statens pensjonsfond utland. Staten trenger ikke å bruke med oljepenger enn det handlingsregelen tilsier takket være økte skatteinntekter fra folk og bedrifter .

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Med ekstrainntektene til felleskassen når vi handlingsregelen for bruk at oljepenger allerede i år, mener ledende økonomer. Det kan bety mer penger til skoler og sykehus, uten at regjeringen må tappe oljefondet.

LES: – Vi har levd i en historisk gunstig periode

LES: Norge på vei mot ny oppgangstid

Godbiter

– Vi kan nå handlingsregelen i år, og vi kan komme med noen gulrøtter eller godbiter i revidert budsjett, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i Dnb-Nor Markets.

Han mener regjeringen har fått i både pose og sekk, fordi flere skattekroner i statskassen enn forventet gjør at regjeringen kan nå regelen for bruk av oljepenger allerede i år.

Det kan også bli mer penger til både skoler og sykehus, uten at regjeringen må tappe oljefondet.

LES: – Oljepenger og lønnsvekst må ned

LES: Oljefondet ikke nok for eldrebølgen

Maks fire prosent

Finansminister Sigbjørn Johnsen har fått hjelp av skatteinntektene, påpeker Aamdal.

– Det har bidratt til å styrke budsjettbalansen uten at finansministeren har tenkt å innføre drastiske kutt eller øke inntektene spesielt, sier han.

Handlingsregelen bestemmer at regjeringen ikke skal bruke mer enn fire prosent av Statens pensjonsfond utland, oljefondet, på ett år.

På grunn av finanskrisen økte regjeringen bruken av oljepenger for å hindre massearbeidsledighet og at bankene gikk konkurs.

NRK har snakket med økonomer som med regner med at vi er tilbake til et normal bruk av fondet i løpet av 2011.

Trenger ikke kutte

Norsk økonomi er på vei opp, mener økonom og daglig leder i NyAnalyse, Terje Strøm.

– Skatteinntektene øker, sysselsettingen er god, statsutbyttet kommer tilbake og det er færre asylsøkere som kommer til Norge. Så samlet sett er dette mange milliarder kroner, sier Strøm

Skattepengene fra folket til felleskapet gjør at regjeringen ikke trenger å bruke øks når de samler seg til budsjettkonferanse i mars.

jobba som rådgjevar i Finansdepartementet på 80-talet.

Sjefsøkonom i Nordea Steinar Juel råder finansministeren til ikke å bruke de ekstra pengene.

– Det går så bra i norsk økonomi nå. Dersom de bruker disse pengene så kommer Norges Bank til å heve renten raskere, sier Steinar Juel.