NRK Meny
Normal

Halvorsen lurte finanseliten

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) morer seg over den voldsomme pengeflyttingen blant nervøse investorer i forkant av statsbudsjettet.

– Jeg synes det er utrolig at noen skatteadvokater med dårlige kilder klarer å lure rikfolk til å betale dem mange tusen kroner i honorarer på noe som ikke blir gjennomført, sier en lattermild Halvorsen til NTB.

 

Flyttet mange

Ryktene om at hun ville fjerne adgangen til skattefri tilbakebetaling av aksjekapital eierne har skutt inn i sine selskaper, viste seg nemlig å bare være rykter.

De store uttakene de pengesterke har gjort denne uka var dermed helt unødvendig.

Isteden legges hele 1,2 milliarder av de varslede skatteskjerpelsene på lønnsinntekter, ved å sette innslagspunktet for toppskatt til 400.000 kroner og senke innslagspunktet for trinn to av toppskatten til 650.000 kroner.

Rike tar støyten

Halvorsen avviser imidlertid at det er vanlige lønnsmottakere som må ta støyten for innskjerpelsene.

– Skatteskjerpelsene kommer på de høyeste lønnsinntektene og på formue. Formuesskatt er en beskatning av kapital i stor grad. De rikeste har store formuer og høye inntekter fra kapital, og det slår betydelig ut for disse gruppene, sier Halvorsen.

Hun viser til at det blir skattelettelse på opptil 1.000 kroner for dem med mindre enn 250.000 i inntekt, og bare 400 kroner i økning for dem med inntekt mellom 400.000-450.000.

– Først og fremst er det dem med inntekt over 1 million som må betale mer, sier Halvorsen.

(NTB)