Resultatet er en omsetning på 153 millioner kroner.
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) mener likevel dette er vel anvendte penger.
– Det er snakk om investeringer. Vi ser arbeidsplasser som nå er oppe og går og som skal levere både omsetning og spennende mat i årene framover. Vi må ha langt perspektiv, for dette er investeringer i forventet avkastning, sier Riis-Johansen.
Han påpeker at Verdiskapningsprogrammet for matproduksjon (VSP) skal pågå i ytterligere fem år og mener det er svært bra at programmet så langt kan skilte med å ha støttet opp om 1.237 nye eller videreutviklede produkter.
Satsingen har gitt 118 nye matbedrifter og 315 nye arbeidsplasser. Terje Riis-Johansen er begeistret:
Så skal vi selvsagt bli flinkere til å bruke disse midlene på en måte som gir konkrete arbeidsplasser, sier Riis-Johansen.
Avgiftskutt
En evaluering av VSP-prosjektet fra Østlandsforskning konkluderer med at prosjektet bør fortsette som før, men Riis-Johansen er den første til å innrømme at staten kan gjøre mer for småskalaprodusentene.
Etter det NTB erfarer vil det allerede i statsbudsjettet for neste år komme avgiftskutt for denne gruppen.
– Mange små produsenter opplever avgiftene som et ganske stort hinder, og jeg vil bidra til å gjøre det mindre, sier Riis-Johansen, som ikke vil kommentere statsbudsjettet på annen måte enn at det er «et interessant budsjett».
Også når det gjelder veterinære krav vil statsråden gjøre det enklere for de små, uten at det skal gå ut over kvalitet.
Mangler erfaring
– Det er bare å erkjenne at vi har mer erfaring med de store produsentene i Norge enn de små, så derfor må vi bygge kunnskap i tilsynsmyndighetene våre om dette, sier Riis-Johansen.
Hans Runar Knapstad er en av de fornøyde mottakerne av støtte fra programmet. Knapstad har på sju år bygd opp Grøstad Gris til en bedrift med nesten 20 millioner i omsetning.
– Innen 2015 håper vi på 100-200 millioner i omsetning, sier Knapstad.
Han synes det er bra at Riis-Johansen varsler lavere avgifter for småskalaproduksjon.
– Det er for eksempel mye dyrere for et lite slakteri å betale en fastpris på veterinærkontroll, enn det er for et stort slakteri. Staten burde garantere for en pris per kilo isteden, sier han.
Må tape noe
Administrerende direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge, som administrer prosjektet, sier om lag 7 prosent av de 800 prosjektene som har fått støtte, ikke har ført til noe.
– Men grunnen til at staten går inn med støtte, er jo at risikoen er høy. Hvis alle prosjektene hadde gått av seg selv, ville det ikke vært nybrottsarbeid, sier Ovesen.
– Hvis vi ikke hadde tapt ei eneste krone, ville ikke Innovasjon Norge ha gjort jobben sin, supplerer Riis-Johansen.
Han har uansett stor tro på at nasjonen vil konkludere med at satsingen har vært god når den avsluttes om fem år. Kombinasjonen matmangfold, sysselsetting og kobling til reiseliv er en vinneroppskrift, mener han.
– Vi vil snakke om store volum, uten at jeg vil sette tall på det. Men det kan nok tenkes at ordet nisje ikke vil være dekkende i framtiden, sier Riis-Johansen.
(NTB)