Greske byråkrater mister 6 dager ekstra ferie for PC-bruk

Inne i sitt sjette kriseår, vurderer den greske regjeringen å fjerne en ekstraferie på seks dager som landets statstjenestemenn får som kompensasjon for at de må bruke PC i arbeidet.

Paraskevi Pappa demonstrerer mot oppsigelse i Hellas

Paraskevi Pappa jobber på et offentlig sykehus og er en av mange offentlig ansatte i Hellas som må finne seg ny jobb på grunn av landets økonomiske innstramminger.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Greske universitetsansatte demonstrerer

Ansatte på universitetene demonstrerte denne uka mot jobbkutt.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp
Arbeidsledighetskontor i Aten

Ledigheten i Hellas er nå oppe i 27,9 prosent.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters
Rimantas Sadzius og Ioannis Stournaras

Den greske finansministeren Ionannis Stournaras la fram planer for nye innstramminger på EU-møtet i Vilnius fredag.

Foto: Mindaugas Kulbis / Ap

Administrasjonsminister Kyriakos Mitsotakis sa at regjeringen vil fjerne bonusen, som han kalte en «villfarelse».

– Det er fremdeles mulig for offentlige ansatte å få den seks dager lange ekstraferien for bruk av datamaskin på jobben. Og det gjør jo nesten alle, sa Mitsotakis til fjernsynsstasjonen Skai ifølge nyhetsbyrået AFP.

Forslaget om å kutte ferien kommer idet det gjeldstyngede landet forsøker å effektivisere byråkratiet og redusere utgiftene.

Moderniseringen av styringsapparatet er en betingelse for at Hellas skal få økonomisk krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet.

PC farlig for øyene

Ifølge fagforeningen til greske statsansatte, Adedy, stammer ekstraferien fra et vedtak på 1990-tallet som ga offentlig ansatte 20 minutter kortere daglig arbeidsdag. Hensikten var å beskytte dem mot øyeskader som de kunne få ved å stirre på en PC-skjerm dagen lang.

De 20 minuttene ble så omregnet til en årlig ekstraferie på seks dager.

Fagforeningen kaller feriekuttet for en «detalj sammenliknet med de pågående reformene som nå presses gjennom i offentlig forvaltning».

Tusenvis sies opp

Greske myndigheter har lovet å kutte tallet på statsansatte med 12 500 innen utgangen av september i år. Neste år skal ytterligere 12 500 bort. Disse kuttene er betingelser for å få utbetalt de vedtatte krisepakkene fra EU.

Prisen for redningspakkene betaler grekerne med brutale kutt i lønninger og pensjoner, noe som har skapt stor motvilje mot planene i befolkningen.

Torsdag demonstrerte tusenvis av sykehusansatte mot oppsigelser utenfor helsedepartementet i Aten.

I juni var ledigheten i Hellas rekordstor, på 27,9 prosent, med få tegn til bedring.